02.08.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

DVOJICA OSLOBOĐENIH VOJNIH POLICAJACA U BIJEGU

PRIVEDEN I PETI OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE U LORI

PRIVEDEN I PETI OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE U LORI

Policija je u petak ujutro privela petog od ukupno osmorice vojnih policajaca i čuvara osumnjičenih za ratne zločine u bivšem splitskom vojnom zatvoru Lora. Bivši zapovjednik Vojnog zatvora u Lori Tomislav Duić je u bijegu, a preostala sedmorica su prije deset dana odlukom splitskog Županijskog sudskog vijeća pušteni da se brane sa slobode nakon što su deset mjeseci proveli u pritvoru. Vrhovni sud je u srijedu dokinuo tu odluku i naredio njihovo ponovno pritvaranje zbog težine optužbi. Policija do sada nije ušla u trag Miljenku Bajiću i Josipu Bikiću, pa će za njima, kao i za Duićem, biti raspisana tjeralica, rekao je glasnogovornik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Leo Tauber.
Sudsko vijeća splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem Slavka Lozine je optužene pustilo pod izlikom da u ih 10 mjeseci pritvora niti jedan svjedok nije izravno optužio za počinjena zlodjela, iako bi se ključni svjedoci tek trebali pojaviti na ročištu zakazanom za 19. rujna. Riječ je o 16 bivših zarobljenika koji su bili zatvoreni u Lori a sada žive na teritoriju Srbije i Crne Gore.
Sedmorica vojnih policajaca i njihov zapovjednik su optuženi su da su 1992. godine u Lori mučili i ubijali civile srpske nacionalnosti i tako počinili zločin protiv civilnog stanovništva.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika