26.11.2007. / 18:58

Autor: Martina Čizmić

PROMATRAČI

OESS: Izbori provedeni transparentno

Ocijenili su da se kampanja odvijala u natjecateljskom i pluralističkom ozračju te da su mediji biračima uglavnom pružali dovoljno podataka o kandidatima i njihovim promidžbenim aktivnostima

Ograničena misija za promatranje izbora OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava objavila je da su parlamentarni izbori u Hrvatskoj provedeni transparentno i stručno. Oni znače daljnji napredak prema potpunom ispunjavanju obveza OESS-a nužnih za demokartske izbore.

"Prepoznajemo napore koje je vlast uložila kako bi se izbori proveli stručno i uz sudjelovanje svih sudionika. Primijetili smo i povjerenje koje u izbornom procesu pokazuju birači, političke stranke i nevladine udruge", kazao je voditelj misije Vadim Zhdanovich.

Ocijenili su da se kampanja odvijala u natjecateljskom i pluralističkom ozračju te da su mediji biračima uglavnom pružali dovoljno podataka o kandidatima i njihovim promidžbenim aktivnostima. Istaknuli su da treba riješiti određena pitanja, uključujući ona vezana uz zakonodavni okvir i njegovu provedbu te kratak vremenski rok za izborne pripreme.

"Čini se da DIP i druga izborna tijela uživaju povjerenje javnosti i svoje su zadaće obavili na učinkovit i stručan način. Međutim, za sustav proširivanja članstva izbornih komisija nižih razina na stranačke dužnosnike, radi povećanja transparentnosti, bilo bi dobro imati izričito propisane procedure", zaključili su članovi misije.

Osvrnuli su se i na veći broj biračkih mjesta u BiH. "Premda je ovaj korak napravljen kako bi se olakšao pristup glasovanju bosanskim Hrvatima, navedeno je pitanje ujedno i politizirano u kontekstu izborne promidžbe", stoji izvješću misije.

Ocjenili su da je pri samom kraju "kampanja bila više usredotočena na osobnosti neke od glavnih vođa stranaka, a manje na određene političke programe".

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika