Objavljeno u Nacionalu br. 628, 2007-11-26

Autor: Nacionalova redakcija

ZASTUPLJENOST ŽENA

Hrvatska na 16. mjestu

NA VISOKI PLASMAN HRVATSKE znatno je utjecala politička participacija žena: postotak zastupnica u Hrvatskom saboru, kao i broj ministrica u VladiNA VISOKI PLASMAN HRVATSKE znatno je utjecala politička participacija žena: postotak zastupnica u Hrvatskom saboru, kao i broj ministrica u VladiHrvatska je 16. na rang ljestvici država u istraživanju rodne ravnopravnosti čije je rezultate početkom studenoga objavio Svjetski ekonomski forum. Istraživanje koje je pokrilo više od 90 posto svjetske populacije u 128 zemalja mjerilo je odnos broja muškaraca i žena u četiri različite kategorije: u prvoj, nazvanoj “Ekonomska participacija i mogućnosti” gledao se broj žena u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj, potom razlike u zaradama na istovjetnim poslovima te postotak žena koje su na višim i rukovodećim položajima u tvrtkama. Druga kategorija bavila se omjerom pismenosti između žena i muškaraca u Hrvatskoj, te odnosima prema stupnju obrazovanja od osnovne škole do sveučilišta. Treća, zdravstvena kategorija među ostalim je uključivala i procjenu očekivanog životnog vijeka. U posljednjoj kategoriji, koja obuhvaća političku participaciju žena, mjerio se broj žena u državnom parlamentu, broj ministrica u vladi, a zanimljiva je komponenta u kojoj se brojčano izražavalo koliko je u posljednjih 50 godina određenu državu vodila žena.

Hrvatska se u ovom istraživanju istaknula u mnogim kategorijama, a pogotovo u političkoj participaciji, jer je u dosadašnjem sazivu parlamenta bilo 22 posto zastupnica, te 33 posto ministrica u vladi. Na temelju očekivanog životnog vijeka od 69 godina naspram životnog vijeka muškaraca od 64 godine, Hrvatska se čak svrstala na prvo mjesto unutar iste kategorije.

Na prvom mjestu po ovom istraživanju nalazi se Švedska, na drugom mjestu je Norveška, a na trećem je Finska. Potom slijede Island, Novi Zeland, Filipini, Njemačka, Danska, Irska i Španjolska. Najlošiji plasman u istraživanju imaju Pakistan, Čad i Jemen. Visokim 16. mjestom Hrvatska se istaknula i u odnosu na susjedne zemlje, budući da je pretekla i Austriju koja je na 27. mjestu, Sloveniju koja je na 49. mjestu, Mađarsku koja je na 61. mjestu, a Italija je sa svojim 84. mjestom bliža začelju liste.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika