Objavljeno u Nacionalu br. 628, 2007-11-26

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Počela prljava trgovina

Tko će postati idući mandatar vlade pitanje je na koje će odgovor dati čelnici koalicije HSS-HSLS, čijih će osam mandata osigurati saborsku većinu HDZ-a ili SDP-a

'Naši programi su kompatibilniji s SDP-ovim, ali politička kultura nalaže da najprije razgovaramo s HDZ-om', stav je HSLS-a i HSS-a'Naši programi su kompatibilniji s SDP-ovim, ali politička kultura nalaže da najprije razgovaramo s HDZ-om', stav je HSLS-a i HSS-aU rano poslijepodne, u ponedjeljak 26. studenog, sastali su se Josip Friščić i Đurđa Adlešić, čelnici koalicije HSS-HSLS. Dvadesetak sati nakon zatvaranja birališta započeo je sastanak savezničkog dvojca u čijim je rukama pitanje tko će postati idući mandatar hrvatske vlade - Ivo Sanader ili Ljubo Jurčić. Prema svemu sudeći, osam zastupničkih mandata u novom sazivu Hrvatskog sabora koje su osvojili liberali i HSS-ovci, moglo bi osigurati parlamentarnu većinu HDZ-a ili SDP-a, a time i formiranje Vlade. A da su i njihovi bliski suradnici nedvojbeno svjesni vlastite važnosti, potvrdio je jedan od njih komentarom za Nacional: “Naši su mandati vrlo, vrlo skupi.”

U toj rečenici može se sažeti cjelokupni smisao budućih koalicijskih pregovora, koji su počeli sastankom Đurđe Adlešić i Josipa Friščića, na kojem su dogovorene glavne smjernice prilikom predstojećih sastanaka sa Zoranom Milanovićem i Ivom Sanaderom. Pritom su moguće sve opcije, što su potvrdili visoki izvori iz obaju tabora jer posljednjih tjedana intenzivirani su kontakti s SDP-ovim šefom, ali istovremeno, nitko nije spreman raskinuti veze sa strankom koja je na vlasti posljednje četiri godine. Drugim riječima, počeo je očekivani proces trgovanja, u kojem će HSS i HSLS, svojevrsnom pregovaračkom politikom ekvidistance, pokušati postići najvišu moguću cijenu. Da nisu odlučili kome će se prikloniti, potvrdili su u ponedjeljak za Nacional, objašnjavajući svoju polaznu točku. “U načelu, naši programi su kompatibilniji s SDP-ovim, ali politička kultura nalaže da najprije razgovaramo s HDZ-om, jer oni su relativni pobjednici ovih izbora. Ali naglašavam, temelj svega su naši zahtjevi od kojih ni u kojem slučaju nećemo odustati, a odnose se na ubrizgavanje snažne financijske pomoći u razvitak sela, kao i decentralizaciju države. Bez ispunjavanja svih naših zahtjeva, koalicije neće biti”, tvrdi visokopozicionirani član Hrvatske seljačke stranke. Taj sugovornik neizravno je potvrdio kako je Sanaderovo osvajanje najviše glasova dovelo u pitanje česte kontakte šefova stranaka, koji su nedavno neformalno dogovorili stvaranje vlade lijevog centra. Još prije mjesec dana u SDP-u su bili sigurni u podršku HSS-a uz lakonsko objašnjenje “Friščić nam je obećao koaliciju”, a u posljednje vrijeme, i Đurđa Adlešić je u razgovorima s Milanovićem dala do znanja kako je HSLS spreman podržati SDP.

ZORAN MILANOVIĆ lakše od Sanadera može pomiriti program vlastite stranke sa zahtjevima koalicije HSS-HSLS, međutim vlada bi mu bila krhkaZORAN MILANOVIĆ lakše od Sanadera može pomiriti program vlastite stranke sa zahtjevima koalicije HSS-HSLS, međutim vlada bi mu bila krhkaAli bila su to predizborna obećanja, u danima kada je većina anketa davala prednost socijaldemokratima, i izgledalo je kako 25. studenog sigurno pobjeđuje dvojac Milanović-Jurčić. I u nedjelju oko 19 sati, u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu, samo poneki skeptik nije vjerovao u pozitivan ishod, a optimizam su pojačavale izlazne ankete, koje su najavljivale trijumf opozicije.

U tim trenucima, bliski Milanovićevi suradnici govorili su o koaliciji s HSS-om i HSLS-om kao riješenom pitanju oko kojega treba dogovoriti posljednje tehničke detalje. Ali u strateškom pogledu, postizborna koalicija je djelovala vrlo izvjesna. Već u ponedjeljak, situacija se potpuno počela mijenjati. Ivo Sanader je krenuo u operaciju dovođenja koalicijskih partnera i ponudio je Ivanu Jakovčiću položaj ministra za regionalni razvitak. Naravno da je Sanader svjestan kako IDS neće uspjeti nagovoriti na koaliciju, međutim, ništa ne košta jedan takav pokušaj.


Njegov cilj su Josip Friščić, Đurđa Adlešić i Milorad Pupovac. HDZ ukupno osvaja 66 mandata, i kada se pribroji osam koalicije HSS-HSLS te trojica predstavnika srpske manjine, dolazi se do potrebnih 77 zastupničkih glasova, koliko je potrebno za formiranje nove vlade. Ako bi u tome uspio, Sanader bi sigurno privukao još nekoliko zastupnika, poput Furija Radina koji često zna kazati da je HDZ za talijansku manjinu napravio mnogo više od nekadašnje Račanove vlade. Računica je potpuno jasna i nisu potrebne prevelike analitičke sposobnosti da bi se vidjelo tko su partneri koje HDZ želi privući. Toga su svjesni i u krugovima oko Friščića i Đurđe Adlešić, u kojima se u ponedjeljak osjećao lagani odmak od Socijaldemokratske partije. “S Milanovićem imamo vrlo dobar odnos, ali postavlja se pitanje nekih ljudi u koaliciji koju pokušava okupiti SDP. Primjerice, ne vidim varijantu po kojoj bi mogli surađivati Ivan Čehok i Radimir Čačić, kada jedan drugoga ne mogu smisliti”, smatra jedan liberal. Iako osobne simpatije ili antipatije vjerojatno neće ugroziti formiranje buduće vlade, one bi mogle utjecati na izbor koalicijskih partnera.

Premijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić prerano se poveselio kada je u nedjelju predvečer čuo prve rezultate izlaznih anketaPremijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić prerano se poveselio kada je u nedjelju predvečer čuo prve rezultate izlaznih anketaOnaj tko želi dobiti podršku osam zastupnika, morat će ispuniti vrlo teške materijalne uvjete, a neki zahtjevi, poglavito iz HSS-a, mogu usporiti tijek pregovora između Hrvatske i Europske unije. Josip Friščić je već najavio kako godišnje traži oko 6 milijardi kuna, koje Vlada treba utrošiti za opstanak poljoprivrede. HSS-ovi minimalni zahtjevi, sami po sebi, vrlo su ambiciozni: zahtijeva se financijska pomoć za 100.000 malih seoskih gospodarstava, povećanje cijena i redovita isplata pri otkupu poljoprivrednih proizvoda, osnivanje Agro-banke, zaštita domaćih proizvođača od inozemne konkurencije, izgradnja suvremene ribarske flote, podjela neobrađene zemlje seljacima, a to su samo osnovni zahtjevi.

U materijalnom smislu, skupocjeni su i zahtjevi za podizanje minimalne mirovine na 1500 kuna, kao i zahtjev da ubuduće barem 20 posto prihoda ostane u županijama, gradovima i općinama. Đurđa Adlešić traži da Vlada ne zabranjuje rad nedjeljom, što joj je HDZ prije godinu dana obećao, a zatim su prekršili obećanje, kako se ne bi sukobili s Katoličkom crkvom.

Ovdje treba dodati još najmanje dva važna zahtjeva koji će se odraziti na pregovore s Bruxellesom. Friščićeva stranka bezuvjetno inzistira na petogodišnjem moratoriju na pravo stranaca prilikom kupovanja poljoprivrednog zemljišta, šuma i nekretnina u Hrvatskoj. Pritom se pozivaju na primjer Poljske i nekih drugih država koje su uspjele ishoditi slične povlastice, ali upitno je jesu li u EU spremni na davanje takvih koncesija. Još veće probleme izazvat će proglašavanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, koji će biti aktiviran 1. siječnja 2008. Unatoč eksplicitnim upozorenjima iz Bruxellesa, stajalište HSS-a najbolje je iskazao Ante Markov koji je prije otprilike dva mjeseca zaključio da se od ZERP-a neće odustati ni po cijenu prekida pregovora s EU.

Valja podsjetiti kako je SDP javno podržao sve zahtjeve HSS-a, poput ZERP-a, a ideju o zabrani prodaje nekretnina strancima zajedno su zastupali Ivica Račan i Zlatko Tomčić. Osim toga, koalicija HSS-HSLS i SDP je obećala da će raspisati referendum o pristupanju NATO-u, a HDZ se tome snažno usprotivio.

Ivan Čehok, HSLS-ov gradonačelnik Varaždina ne podnosi Radimira ČačićaIvan Čehok, HSLS-ov gradonačelnik Varaždina ne podnosi Radimira ČačićaKao predsjednik Vlade od 2003. do 2007., Sanader je, osim u vezi sa ZERP-om, odbijao pristati na zahtjeve Hrvatske seljačke stranke, znajući kako su pretjerano skupi i u najmanju ruku probili bi planirani proračunski deficit. Sada se okolnosti mijenjaju i ako želi ostati premijer, Sanader će morati pristati na te zahtjeve jer će u suprotnom socijaldemokrati formirati koaliciju s liberalima i HSS-om.

U utorak su u sjedištu SDP-a najveće nade polagali u sjednicu Predsjedništva HSS-a, koja je najavljena za srijedu. Na sjednici neće biti donijeta definitivna odluka s kime će početi pregovori, ali će se osjetiti stavovi vodećih članova Hrvatske seljačke stranke. Milanovićevi suradnici pažljivo su pregledavali profile Friščićeve ekipe, i uz popriličnu količinu samopouzdanja zaključili da postoje veliki izgleda za stvaranje koalicije. “HSS i HSLS će sigurno biti na vlasti, i oni znaju da se oko toga ne trebaju brinuti. Ali nitko im, pa niti HDZ nije u stanju ponuditi tako mnogo poput nas”, predvidjela je članica stranačkog vodstva.

U okolnostima kad odlučuje svaki glas, dodatni značaj HSS-u dala je pobjeda njihove članice Zdenke Čuhnil nad Vladimirom Bilekom iz HNS-a, na izborima za češku i slovačku manjinu, i to za samo tri glasa. Potpuno je nejasno koga će podržati Nazif Memedi, predstavnik Roma, Nijemaca i još nekoliko manjina. I u HDZ-u i u SDP-u računaju na Milorada Pupovca, Vojislava Stanimirovića i Ratka Gajicu iz SDSS-a, koji su u prošlom mandatu bili uz Vladu.

BIANCA MATKOVIĆ, šefica kabineta premijera i Božidar KalmetaBIANCA MATKOVIĆ, šefica kabineta premijera i Božidar KalmetaPupovac je i u inozemstvu nerijetko branio Sanaderovu politiku, ali posljednjih mjeseci odnosi su se pogoršali. Srpski predstavnici smatraju da HDZ opet jača desničarsku retoriku, a na terenu lokalne policijske snage poduzimaju jako malo da bi povratnike zaštitile od nasilja. Tu je još važnije pitanje nekadašnjih vlasnika stanarskog prava. Prije godinu dana Međunarodni sud u Strasbourgu je donio presudu u “Slučaju Blečić”, kojom je, de facto, Republiku Hrvatsku oslobodio obveza prema Srbima koji su nekada živjeli u tzv. društvenim stanovima. Ta odluka je naišla na snažne kritike SDSS-a, i tko god preuzeo Vladu, morat će se obvezati na rješavanje problema Srba sa stanarskim pravima. Već godinu dana s manjinskim političarima pregovara Ivo Josipović koji je kandidat za ministra pravosuđa, i SDP je najavio spremnost na davanje dvostrukog prava glasa pripadnicima manjina, nedvojbeno će podržati i zahtjeve za zaštitom njihova integriteta, a spreman je i na koncesije glede stanarskog prava.

Iako pravi pregovori nisu niti počeli, u HDZ-u i SDP-u već su počeli borbu za svaki glas. Stoga ne iznenađuje niti informacija koja dolazi iz socijaldemokratskih redova, a prema kojoj se razmišlja i o potpori trojice zastupnika stranke Branimira Glavaša. U nedjelju navečer, takva bi se ideja smatrala bogohulnom, ali sada počinje prevladavati pragmatizam. Nitko ne misli da je moguća koalicija, međutim uzme li se u obzir animozitet koji vlada između Sanadera i Glavaša, misija koju navodno treba preuzeti Ante Kotromanović mogla bi SDP-u priskrbiti četiri važna mandata. U tijeku je, ionako, najveća postizborna bitka otkako je Hrvatska postala samostalna država.

Nova vlada mijenja politiku

Tijekom svog premijerskog mandata Ivo Sanader odbijao je pristati na gotovo sve zahtjeve Hrvatske seljačke stranke. Razlog su bili preveliki financijski izdaci iz proračuna, koje bi zahtijevalo ispunjenje HSS-ovih želja. Nakon ovih izbora stvari se mijenjaju i ako želi ostati premijer, Sanader je prisiljen pristati na zahtjeve Friščićeve stranke. Kada se tome pridodaju skupi zahtjevi HSLS-a, budućem ministru financija neće biti lako.

Čehok ne želi s Čačićem u koaliciju

Izvor iz HSLS-a za Nacional je izjavio da bi Milanoviću u sastavljanju pobjedničke koalicije problem mogli biti loši međuljudski odnosi. Kao primjer naveo je netrpeljivost između HSLS-ova gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka i HNS-ova varaždinskog župana Radimira Čačića. "Ne vidim varijantu po kojoj bi mogli surađivati Čehok i Čačić, kada jedan drugoga ne mogu smisliti", kazao je neimenovani izvor iz HSLS-a.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika