Objavljeno u Nacionalu br. 628, 2007-11-26

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Potrošene šanse hrvatske ljevice

Ivo PukanićIvo PukanićNe mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je sve gotovo, ali svaki drugi ishod osim ponovnog Sanaderova sastavljanja Vlade bio bi pravo čudo. Samim tim što su osvojili veći broj mandata i unutar Hrvatske, ne računajući glasove dijaspore, Sanader ima moralno pravo, snagu i legitimitet da bude prvi na potezu i ostane na premijerskoj funkciji. Da je tomu tako, kriva je sama ljevica, koja se nije ujedinila i tako ujedinjena glatko pobijedila na izborima. Da je bilo tako, već bi danas, bez ikakva problema, izišla u javnost s novom vladom. Da se takav, za Milanovića sretan ishod, nije dogodio, uzrok je nekoliko prijelomnih trenutaka, u kojima je umjesto razuma prevagnula taština. A sada će imati četiri godine vremena da razmišljaju i analiziraju gdje su pogriješili.

Koji su prijelomni trenuci trasirali ovakav razvoj događaja, koji je rezultirao neuspjehom ljevice na izborima? Namjerno upotrebljavam riječ neuspjeh, jer da se kojim slučajem ljevica raznim dogovorima, pregovorima, vradžbinama i marifetlucima, što je sve, da se razumijemo, potpuno legitimno u ovakvim situacijama, uspjela domoći vlasti, ipak ostaje nepobitno da je SDP izgubio u izravnom dvoboju s HDZ-om. Moram priznati da mi ni danas nije jasno zašto, čim je došao na čelo SDP-a, Milanović nije prihvatio prijedlog koalicijskog sporazuma s HNS-om. Jednom sam tražio odgovor na to pitanje od vodećih ljudi SDP-a, ali odgovor je bio toliko glup da sam ga istog trenutka zaboravio. Pravi je razlog vrlo jednostavan - ako uđeš u predizbornu koaliciju, s koalicijskim partnerom moraš se dogovoriti o podjeli mandata u novoj izvršnoj vlasti. Ono što je prije toga puno teže jest dogovoriti nositelje i mjesta na izbornim listama. I tu se pokazuje slabost ili snaga jedne stranke - hoće li radi nekoliko komada mesa zaklati cijelu kravu.

A upravo se to dogodilo. Umjesto da naprave čvrstu koaliciju ljevice koja bi jamčila promjene i uliju strah u kosti Sanaderu i glavnom HDZ-ovu kombinatoru Jarnjaku, Milanović i društvo propustili su inicijativu, vjerojatno u strahu da Čačić zaista ne zatraži da bude premijer. Kad se već nije realizirala ta koalicija, početkom ljeta došlo je do inicijative da HNS i HSS- HSLS naprave koaliciju centra. S tako koalicijski povezanim kompatibilnim strankama, od kojih jedne pokrivaju urbani a druge ruralni dio, i ni u jednom segmentu ne oduzimaju jedna drugoj glasove, došlo je do problema na osobnoj razini. Iako to svi znaju, ali nitko javno ne želi reći, glavni uzrok što nije došlo do te koalicije, koja je danas mogla kontrolirati sve poslijeizborne procese s osvojenih 20-ak mandata, jest animozitet Vesne Pusić prema Đurđi Adlešić. Vjerojatno i obratno. Ovako SDP mora zbog pogrešnih procjena moliti za poslijeizbornu koaliciju neke s kojima inače ni kavu ne bi htjeli popiti.
No i to je legalno i legitimno u političkoj borbi. Stoga, nema ga što Sanader napadati, kao što ga je napao u ponedjeljak navečer na tiskovnoj konferenciji. Pitanje je samo koliko je to moralno i je li SDP, nakon što je Milanovićevim dolaskom na čelo dobio šansu da parira HDZ-u, morao dovesti u tu ponižavajuću situaciju.

Na kraju moram spomenuti da je, bez obzira na to što vjerojatno neće participirati u novoj vlasti, jedan od pobjednika ovih izbora HNS. Umjesto da nestane s političke scene, kao što su mu mnogi predviđali, zahvaljujući neviđenom radu Radimira Čačića i iz pozadine Srećka Ferenčaka, ova je stranka ne samo opstala nego se i pozicionirala kao treća snaga u zemlji. To je izvrsna prilika Čačiću da u sljedećem razdoblju proširi svoju bazu i izvan Varaždinske županije i potpuno preuzme svoju sudbinu u vlastite ruke. On to zavređuje, kao što i Sanader zavređuje da sastavi novu vladu. Voljeli njega i njegovu stranku ili mrzili, pokazao je više strasti i više volje za pobjedu od protivnika. Ne treba zanemariti da je HDZ osvojio deset zastupničkih mjesta više od SDP-a. Iz svega toga proizlazi da predsjednik Mesić neće imati težak posao pri donošenju odluke. Sve ostalo su priče za malu djecu. Ili se možda varam?

POGREŠNE PROCJENE SDP-a

Umjesto da naprave čvrstu koaliciju ljevice, Milanović i društvo propustili su inicijativu, vjerojatno u strahu da Čačić zaista ne zatraži da postane premijer.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika