27.11.2007. / 12:04

Autor: Nina Tomljanović

KOMENTARI NA IZBORE

Mediji u BiH: "Teško je predvidjeti krajnji ishod nove hrvatske vlade"

Sarajevsko Oslobođenje navodi kako je pravi izbor sada na hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću koji ima pravo ponuditi mandat za sastavljanje nove vlade

"I Sanader i Milanović najavili formiranje nove vlade", naslov je u Dnevnom avazu, najtraženijem sarajevskom listu koji ističe kako i HDZ-u u ovom trenutku nedostaje deset mandata za uspostavu saborske većine što uključuje šarolike mogućnosti koaliranja.

List navodi kako je HDZ relativni pobjednik u Hrvatskoj no utrka za sastav nove vlade još traje a njezin krajnji ishod teško je predvidjeti. Također navodi kako je i SDP ostvario dobar rezultat, a u rubrici "Osoba dana" taj je naziv zaslužio upravo SDP-ov predsjednik Zoran Milanović.

"Nasljednik Ivice Račana, mladi predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović, za vrlo kratko vrijeme otkako je preuzeo čelnu poziciju u ovoj stranci, dokazao je izuzetnu mogućnost političkog djelovanja", piše sarajevski list te ističe da je za svoju stranku Milanović ostvario dosad najbolji izborni rezultat.

Isti list zaključuje kako bi i socijaldemokratima u BiH dobro došlo osvježenje jer očito je da javnost želi vidjeti nova lica u politici.

Slično piše i, također sarajevsko, Oslobođenje koje navodi da su hrvatski socijaldemokrati ostvarili najbolji rezultat u povijesti i da su izgubili izbore. Što međutim nikako, piše Oslobođenje, ne znači da neće formirati novu vladu.

Isti list navodi kako je pravi izbor sada na hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću koji ima pravo ponuditi mandat za sastavljanje nove vlade.

Bosanskohercegovački političari u prvim komentarima rezultata izbora u Hrvatskoj ističu da se na odnose dviju država eventualna promjena vlasti neće značajno odraziti.

Oba HDZ-a u BiH koja su i koalirala sa Sanaderom izrazila su zadovoljstvo ishodom izbora.

Stranke koje pretežito okupljaju Bošnjake kao što su Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH), one su više naklonjene SDP-u jer smatraju da bi s Milanovićem bilo lakše rješavati otvorena pitanja poput gradnje mosta za Pelješac. "Na žalost, vlada vođe HDZ-a Ive Sanadera pred kraj mandata izrazila je nepoštovanje prema stajalištima BiH, naročito kada je riječ o gradnji mosta kopno-Pelješac", izjavio je dopredsjednik SBiH Beriz Belkić a piše Dnevni Avaz.

Tko će će formirati novu vladu u Hrvatskoj, sasvim je svejedno strankama u Srbiji. "Nismo imali negativnih iskustava s vladom HDZ-a ni SDP-a. Zato ne vjerujem da će bilo koje novo vodstvo neke od tih dviju opcija imati negativne posljedice za BiH", izjavio je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika