27.11.2007. / 13:27

Autor: Katarina Zorić

IZBORI

DIP: Rezultati izbora nakon žalbenih rokova

Nakon ponovljenih izbora na trima biračkim mjestima te isteka žalbenih rokova DIP će objaviti konačne službene rezultate izbora

Konačne službene rezultate izbora za šesti saziv Hrvatskog sabora Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će nakon ponovljenih izbora na trima biračkim mjestima te isteka žalbenih rokova, doznaje se danas u DIP-u.

Nakon isteka žalbenih rokova teče Ustavom propisani dvadesetodnevni rok za konstituiranje Sabora, što je preduvjet za formiranje vlade.

Na rezultate izbora, koji se 9. prosinca trebaju ponoviti na dvama biračkim mjestima u Zadru i jednom u Negoslavcima, žalbeni je rok 48 sati. Ukoliko se netko žali, DIP treba odgovoriti u idućih 48 sati, a ako žalbe ne bude, odmah se objavljuju konačni službeni izborni rezultati.

Izbori na trima biračkim mjestima ponavljaju se zbog manjih nepravilnosti, odnosno većeg broja listića u kutijama od "zaokruženog" broja glasača na listama.

Privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva pokazuju da HDZ vodi sa 61 osvojenim mandatom, uz pet izglednih iz dijaspore, dok je SDP dobio 56 mandata. Slijedi koalicija HSS-HSLS s regionalnim partnerima PGS-om i ZDS-om s osam mandata te HNS sa sedam. HDSSB i IDS imaju po tri mandata. HSP i HSU ostaju na po jednom zastupniku. Nakon obrađenih više od 95 posto biračkih mjesta, i SDP i HDZ vode u četiri hrvatske izborne jedinice, dok su u dvije izjednačeni.

Prema prvim procjenama dijaspora će imati najmanje 5 mandata s obzirom na to da je odaziv dijaspore na ovim izborima bio rekordan, a svih 5 mandata, kako se neslužbeno procjenjuje, moglo bi pripasti HDZ-u. Time na važnosti dobivaju i mandati nacionalnih manjina. Obrađeno je 99,93 posto glasova u RH i 95,85 posto glasova iz dijaspore.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika