27.11.2007. / 16:01

Autor: Martina Čizmić

STVARANJE VEĆINE

HSS-HSLS: "Budite strpljivi, tek smo počeli pregovore"

"Ovisno o vlastitim sklonostima, netko bi želio da kune koje pokušavamo osigurati budu crvene, a neki plave boje. Ja sam im rekao da je bitno da dođu kune", slikovito je rekao Friščić

Na konferenciji za novinare koju su organizirali koalicija HSS-HSLS predsjednici stranaka iznijeli su svoje viđenje prihvaćanja koalicijskih odnosa sa SDP-om i HDZ-om. Kako je to istaknuo predsjednik HSS-a Josip Friščić, to će biti proces koji su oni podijelili u četiri faze. U prvoj će razgovarati sa svima. Taj će dio odraditi predsjednici stranaka. U drugoj fazi, nakon što bude poznat mandatar, početi će pregovori koje će voditi pregovarački timovi. U trećoj fazi namjeravaju postići dogovor oko teksta koalicijskog ugovora, a tek kao četvrta faza dolazi potpisivanje dogovora. Friščić je istaknuo kako će zbog toga stvaranje vlade trajati dulje ili kraće, ovisno o partnerima.

"Nije se štedjelo na ponudama i foteljama u ponoć. No, mi smo se odlučili na duže pregovore jer smatramo da Hrvatskoj treba programska koalicija", istaknula je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić. Na pitanje novinara da li su se sastali sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanoviće, gospođa Adlešić je odgovorila kako se ona sastala s njim jutros. "Nije se dogodilo ništa što već ne znate", rekla je o tematici razgovora.

Friščić je istaknuo kako on ne vidi zašto oni ne bi mogli paralelno razgovarati i sa SDP-om i sa HDZ-om. Prokomentirao je i izjavu Ljubice Lalić prema kojoj je 80 posto HSS-ovog članstva za koaliciju sa SDP-om. "Nismo radili analizu članstva i njihovih koalicijskih sklonosti", rekao je Friščić kroz smiješak i dodao da će, kada dođe do toga, sigurno vidjeti što o potencijalnim koalicijskim partnerima misli članstvo. "Ovisno o vlastitim sklonostima, netko bi želio da kune koje pokušavamo osigurati budu crvene, a neki plave boje. Ja sam im rekao da je bitno da dođu kune", slikovito je rekao Friščić.

Na pitanje o izjavama i ponašanju Stipe Gabrića Jamba o tome da neće podržati koaliciju sa HDZ-om, a onda da će ipak pristati na takav dogovor, prisutni su samo prokomentirali kako je to način na koji HSS disciplinira svoje članove. Na kraju je Friščić rekao kako svi moramo biti strpljivi, ali kako on smatra da će prva sjednica novog Sabora biti do sredine siječnja.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika