28.11.2007. / 08:30

Autor: Marijana Zrinjski

OSIJEK

Hrvatska podigla optužnicu protiv Miroslava Radića

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pred osječkim Županijskim sudom podignulo je jedinstvenu optužnicu protiv Miroslava Radića, člana vukovarske trojke kojem se sudi zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i zločina nad zarobljenicima na Ovčari.

Jedinstvena optužnica temelji se na rezultatima kaznenih postupaka vođenih protiv Radića na osječkom i vukovarskom Županijskom sudu, na ranije prikupljenim dokazima i naknadno zaprimljenim dokumentima od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu te na iskazima novih svjedoka.

Tereti ga se da je u jesen 1991. na području Vukovara, kao časnik JNA djelujući kao dio zločinačkog sustava, radi okupacije Vukovara i stvaranja tzv. velike Srbije, osobno izdavao i prenosio zapovijedi podčinjenim osobama da čine ratne zločine, poticao ih na takve radnje te ih i sam činio. Tako je 18. studenoga 1991., u nazočnosti većeg broja žena, djece i staraca, svojim pištoljem ubio zarobljenog hrvatskog branitelja Đuru Begovića. Osim toga odgovoran je za stotine mrtvih i ranjenih civila, protjerivanje tisuće osoba te razaranje cijelog Vukovar.

Određen mu je pritvor, a budući da nije dostupan državnim tijelima RH, za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Podsjetimo, Radića je Haaški sud 27. rujna oslobodio optužbe za zločine počinjene na Ovčari, a bivši kapetan JNA idući dan se vratio u Beograd.

Vezane vijesti

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

USADA optužila Armstronga za sustavno dopingiranje

Američka antidopinška agencija (USADA) službeno je u srijedu podigla optužnicu protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea Lancea Armstronga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika