28.11.2007. / 12:07

Autor: Marko Biočina, Martina Čizmić

PRVA KOALICIJA

HDZ pridobio Nazifa Memedija

Predstavnik Roma je jučer razgovarao s Milanovićem i Jadrankom Kosor. Ministrica branitelja se očito pokazala boljim pregovaračem.

HDZ je napravio prvi korak u formiranju parlamentarne većine. Potpisali su koalicijski ugovor sa zastupnikom romske nacionalne manjine Nazifom Memedijem. Memedi, inače prvi Rom izabran u Sabor, među 12 kandidata romske nacionalne manjine dobio je 11,48 posto, odnosno 305 glasova. On još jučer nije htio otkriti kojoj će se strani prikloniti.

„Nisam stranački opredijeljen, a kome ću se prikloniti odlučit ću nakon razgovora s Mrežom romskih udruga, koje su me i kandidirale. Već sam razgovarao s Jadrankom Kosor, a zvali su me i iz SDP-a, pa ću se naći i s Milanovićem. Onaj koga podržim morat će prihvatiti moj program poboljšanja kvalitete života Roma“, rekao je jučer za Večernji list Memedi. Očito se u ovom slučaju Jadranka Kosor pokazala boljim pregovaračem od Milanovića.

Usprkos tome što je tvrdio da je stranački neopredijeljen, Memedi je u svojim nastupima u predizbornoj kampanji iznio mišljenje kako je Vlada Ive Sanadera kroz Nacionalni program za Rome učinila dosta za tu nacionalnu manjinu, ali kako se on mora provoditi brže.

Zanimljivo, većina stavova koje je Nazif Memedi iznio u HTV-ovom predstavljanju potpuno je oprečna stavovima koje zastupa HDZ. Tako se Memedi protivi legalizaciji abortusa, ali podržava homoseksualne brakove. Nadalje, suprotno od HDZ-a, zastupnik romske manjine smatra kako bi trebalo uvesti neradnu nedjelju, ali i kako bi Hrvati o ulasku u NATO trebali odlučiti na referendumu.

HDZ o svim tim pitanjima ima potpuno drugačije mišljenje.

Zato je i iznenadio poziv iz HDZ-ove središnjice na konferenciju za novinare na kojoj se potpisao sporazum o suradnji između Nazifa Memedija i Ive Sanadera.

Kako je Memedi istaknuo nakon potpisivanja, predstavnici 22 romske udruge zajednički su donijelu odluku da potpišu taj sporazum.

"Memedi nije ništa trgovao ni radio bez svoje nacionalne manjine", rekao je Memedi. Istaknuo je kako su pregovori između samih romskih udruga trajali dugo u noć, ali da svi stoje iza ove odluke. Na pitanje novinara, što će se dogoditi ukoliko Milanović dobije mandat za sastavljanje vlade te hoće li onda prijeći na njegovu stranu, predstavnici svih romskih udruga u glas su rekli ne.

"Donijeli smo odluku. ako izgubimo, izgubit ćemo zajedno. Ako pobijedimo, pobijedit ćemo zajedno", istaknuo je Memedi.

Predsjednik HDZ-a Sanader rekao je kako je ovaj sporazum samo nastavak politike HDZ-ove vlade prema manjinama. Istaknuo je kako mu je posebno drago što su potpisali ovaj sporazum o suradnji kojom je Memedi njega podržao kao mandatara.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika