28.11.2007. / 14:16

Autor: Martina Čizmić

BEČ

Bez dogovora oko Kosova

"Uspjeh nije postignut, ali je važno da dvije strane nastave dijalog i da počnu graditi povjerenje", rekao je ruski predstavnik u međunarodnoj trojci Aleksander Botsan - Karčenko

Predstavnik Europske unije u međunarodnoj trojci koja vodi pregovore o konačnom rješenju Kosova, Wolfgang Ischinger, objavio je kako su izravni pregovori srbijanskih i čelnika kosovskih Albanaca završili bez postignute suglasnosti.

"Iskorištene su sve mogućnosti kako bi se postiglo kompromisno rješenje koje nažalost nije postignuto", rekao je Ischinger.

Obje strane imale su prigodu izraziti sve mogućnosti i prijedloge kako bi se došlo do kompromisnog rješenja. Ischinger je istaknuo da su pregovori unaprijedili mogućnost za nastavak zdravog dijaloga kako bi obje strane našle zajedničke osnove u stvaranju mira i suzbijanju svake vrste nasilja.

Naglasio je kako se rješenje pitanja statusa Kosova mora hitno postići jer se sadašnje stanje ne može održati. Trojka će 3. prosinca posjetiti Beograd i Prištinu te će ponovno razmotriti stanje prije nego što napišu izvješće za glavnog tajnika UN-a.

Frank Wiesner, američki predstavnik u međunarodnoj trojci rekao je kako je trojka predstavila jedinstveni prijedlog i pokušala doći do kompromisnog rješenja o statusu Kosova. "Kompromisno rješenje je jedino moguće rješenje za status Kosova", rekao je predstavnik Rusije u međunarodnoj trojci Aleksander Botsan - Karačenko.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izrazio je žaljenje što dogovor nije postignut te najavio da će Kosovo nastaviti s pripremama za proglašenje neovisnosti, uz potporu Zapada. Hashim Taci, novo izabrani kosovski premijer, izjavio je da nije bilo moguće postići suglasje o statusu i da neće biti daljnjih pregovora sa Srbijom.

"Današnjim danom su pregovori s Beogradom završeni", kazao je Taci. "Ubuduće ćemo surađivati s našim partnerima u Washingtonu i Bruxellesu. Konačni status Kosova može biti samo neovisnost", odlučan je Taci.

"Ako je išta pozitivno od ovih razgovora, onda je to izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da Srbija neće poduzimati nikakve mjere prisile", rekao je član kosovskog izaslanstva Veton Surroi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika