28.11.2007. / 16:20

Autor: Nina Tomljanović

IZBORI

Šeks: "Po Ustavu mandat za sastavljanje vlade dobiva relativni pobjednik"

U HDZ-u su i dalje uvjereni da će Mesić uskoro mandat za sastavljanje vlade ponuditi njihovu predsjedniku Ivi Sanaderu

Komentirajući činjenicu da je predsjednik Stjepan Mesić ustrajao u namjeri da mandat povjeri onom tko mu dokaže da ima većinu u Saboru, član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks je kazao da Europska demokratska tradicija i hrvatski Ustav nalažu da, nakon konzultacija Predsjednika Republike sa strankama, mandat za sastavljanje vlade dobije relativni izborni pobjednik.

Danas je predsjednik Mesić rekao kako u drugim zemljama postoje i drukčija rješenja od davanja mandata relativnom izbornom pobjedniku, pozivajući se pri tome na bivšega austrijskog kancelara Schuessela, koji je sastavljao vladu, iako je njegova stranka bila treća po broju mandata u parlamentu.

Šeks je Mesićeve riječi kazao: "Da, ali Gusenbauer je dobio mandat s jednim zastupnikom više", dodavši da po Ustavu, Predsjednik Republike daje mandat osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mandata u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

"Logično je da relativni pobjednik prvi dobije period od 30 plus 30 dana da sastavi vladu", kazao je Vladimir Šeks.

U HDZ-u su i dalje uvjereni da će Mesić uskoro mandat za sastavljanje vlade ponuditi njihovu predsjedniku Ivi Sanaderu, te da će nova HDZ-ova vlada biti sastavljena najkasnije do Božića, a sam Sanader jutros je ponovio da je s Mesićem jučer "sve dogovorio".

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika