28.11.2007. / 17:34

Autor: Nina Tomljanović

SLUČAJ MAESTRO

Ispitan ruski poduzetnik i USKOK-ov tajni agent Mihail Mošnogorski

Iako se nisu mogli doznati detalji svjedočenja, glasnogovornik Krešimir Devčić potvrdio je da je ruskog poduzetnika saslušao istražni sudac Boris Ivančić, dok je drugi "pouzdanik" Joško Kuzmanić ispričao svoj nedolazak

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena je istraga u slučaju Maestro protiv grupe osumnjičene za malverzacije u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP). Istraga je nastavljena svjedočenjem Mihaila Mošnogorskog, ruskog poduzetnika koji je kao prikriveni USKOK-ov agent pomagao u otkrivanju korupcijskog lanca. Za sljedeći tjedan najavljeno i svjedočenje predsjednika Fonda Grge Ivezića, a do kraja istrage bi se trebalo ispitati još pet svjedoka.

Iako se nisu mogli doznati detalji svjedočenja, glasnogovornik Krešimir Devčić potvrdio je da je ruskog poduzetnika saslušao istražni sudac Boris Ivančić, dok je drugi "pouzdanik" Joško Kuzmanić ispričao svoj nedolazak.

Devčić je dodao da je za ponedjeljak najavljeno saslušanje predsjednika Fonda, koji prema ranijim tvrdnjama nije znao za dugogodišnji kriminal trojice svojih zamjenika Josipa Matanovića, Roberta Peše i Ivana Gotovca.

Kao USKOK-ovi pouzdanici u akciji Maestro, Mošnogorski i Kuzmanić su se lažno predstavljali i osumnjičenicima iz Fonda nudili provizije za razne nezakonite pogodnosti vezane uz privatizaciju.

Nakon godinu dana tajnog rada u srpnju je pokrenuta sudska istraga protiv trojice potpredsjednika Fonda, voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, odvjetnice iz Buja Asje Piplović i njezinog suradnika Mladena Jandričeka. Istraga je pokrenuta i protiv zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera te poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića, jedinog koji je nedostupan, zbog čega je za njim raspisana tjeralica.

Trojicu potpredsjednika HFP-a, USKOK tereti da su tražili više od tri milijuna eura mita.

Navodno su dio i primili kao i darove zbog kojih su pogodovali nekim investitorima pri kupnji poduzeća koje je prodavao Fond. Neke od njih se tereti i za odavanje službene tajne, a Petlevskog i da se s odvjetnicom Piplović i Jandričekom udružio u kriminalnu grupu.

Osim toga, Matanović je naknadno osumnjičen i za korupciju u Osječkoj pivovari, a istraga je do sada proširena i protiv Peše, Petlevskog te dvojice novih osumnjičenika - Mane Medića, poduzetnika i izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te Darka Mrkonjića, višeg savjetnika u Sektoru prodaje nekretnina HFP-a.

Protiv Petlevskog, Asje Piplović i Jandričeka je krajem listopada došlo do još jednog proširenja istrage, ovoga puta zbog sumnje u nezakonitosti oko prodaje zemljišta u Poreču.

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika