28.11.2007. / 18:51

Autor: Nina Tomljanović

SRBIJA

Uhićen Hadži Andrej Milić, vođa "Garde cara lazara"

Veliki broj policajaca spriječilo je dvadesetak pripadnika garde da priđu srednjovjekovnom manastiru sv. Nikole u Kuršumliji, a potom su Milić i dvojica pripadnika privedeni na dvosatno ispitivanje, nakon čega su odvedeni kod istražnog suca

Srbijanska policija uhitila je Hadžija Andreja Milića, vođu Garde cara Lazara te dvojicu njezinih pripadnika, a prije toga je zabranila skup pripadnika navedene organizacije u Kuršumliji na jugu Srbije, u blizini granice s Kosovom.

Veliki broj policajaca spriječilo je dvadesetak pripadnika garde da priđu srednjovjekovnom manastiru sv. Nikole u Kuršumliji. Vođa garde Milić i dvojica pripadnika potom su privedeni na dvosatno ispitivanje, nakon čega su odvedeni kod istražnog suca.

Prije uhićenja, Milić je izjavio da je garda, "s obzirom na to da je situacija mirna, odgodila marš na Merdare (granicu Kosova i Srbije) i formiranje ratnog stožera", što su najavljivali proteklih tjedana. Garda cara Lazara je prijetila da ukoliko Albanci proglase neovisnost, na Kosovu "neće ostati ni kamen na kamenu", te da neće poštedjeti ni žene i djecu. "Neumjesno je uspoređivanje naše organizacije s Albanskom nacionalnom armijom (ANA), jer je ta organizacija naoružana, a mi nismo. Mi se samo zauzimamo za to da naša vojska i policija brane Kosovo", kazao je Milić.

Garda cara Lazara je osnovana ove godine u svibnju s ciljem organizacije dragovoljaca širom Srbije, koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni oružjem braniti interese Srbije.

Garda obuhvaća oko pet tisuća dragovoljaca, a policija je dosad u nekoliko navrata zabranjivala njihove skupove.

Jučer je više srpskih nevladinih organizacija od nadležnih tijela zatražilo zabranu djelovanja Garde cara Lazara i drugih ekstremističkih skupina u Srbiji, upozoravajući na to da činjenica da ta formacija još postoji ukazuje "na opasnost da za njezin rad postoji podrška u višim instancama državne vlasti".

U Srbiji je svrha postojanja takvih organizacija, ne samo da destabiliziraju stanje na Kosovu i jugu Srbije, već i da izazovu strah među pripadnicima svih nacionalnih manjina, kao i među političkim neistomišljenicima, upozoravaju protivnici garde.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika