29.11.2007. / 11:56

Autor: Marko Biočina

ZDRAVSTVO

Dugi pregovori mogli bi uzrokovati nestašicu lijekova

Nakon što je vlada krajem ljeta pod prijetnjom nestašice lijekova rebalansom proračuna isplatila dug HZZO-a prema ljekarnama u visini od 1,7 milijardi kuna, dugovi su se ponovno počeli rasti. Kako je za Radio 101 ustvrdio predsjednik Udruge ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Saša Cvetojević država je opet prekoračila rok za plaćanje potrošenih lijekova koji iznosi 120 dana.

U trenutku kada Hrvatska nema vladu, ti dugovi ne mogu biti sanirani. Pregovori političkih stranaka o formiranju parlamentarne većine moraju završiti što prije, kako bi nova vlada što prije počela s radom. "Trenutna situacija je takva da lijekovi u potpunosti ponovo nisu plaćeni, da rokovi ponovo nisu na 120 dana. Trenutno se dugovi kreću na razini otprilike 220 do 250 dana. Nakon provedene sanacije oni su malo bili smanjeni, sad se ponovo kroz vrijeme povećavaju", rekao je Cvetojević.

On smatra kako je problem u tome što država proračunom svake godine za tu namjenu predvidi puno manja sredstva nego što su potrebna. Za to se redovno pri kraju dogodi da novaca nema, a jedini način da ih se namakne je rebalans proračuna. "U prosincu ili studenom, od četiri tjedna koliko bi trebalo biti plaćeno ljekarnama, jer je dogovor da se fakture šalju po tjednoj bazi, budu plaćena dva tjedna. 14 dana se pomakne rok, slijedeći mjesec ponovno 14 i tako dolazimo do rokova preko 300 dana kad se to nakupi", objasnio je trenutno stanje Cvetojević.

Poseban problem je sam proces naplate. Naime, zbog nedavne promjene informatičkog sustava u HZZO-u je nastala je zbrka u otpremanju faktura. Tako se posljednjih mjeseci često događa da HZZO jednostavno preskače plaćanje nekih računa. Ljekarnici u startu dobivaju novac, ali bez evidencije o kojim se računima radi.

Situacija je teška, ali uskoro bi mogla postati alarmantna. Naime, s obzirom da je Sabor trenutno raspušten, a kako su pregovori o formiranju parlamentarne većine neizvjesni, teško je vjerovati da bi nova vlada mogla početi s radom prije kraja siječnja. Do tada bi se dugovi mogli popeti blizu granice od 300 dana, nakon koje ljekarnici više ne mogu normalno poslovati.

Cvetojević kaže kako nikada do sada prioriteti nove vlade u zdravstvu nisu bili lijekovi, već isplate plaća, porodiljnih naknada i slično.

Ovaj put će se to morati promijeniti jer ako nova vlada ne djeluje brzo, već na početku mandata bi mogla biti suočena s velikom krizom u zdravstvu i posljedičnom nestašicom lijekova.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika