29.11.2007. / 12:57

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

Rop na informativnom razgovoru zbog odavanje državne tajne

Riječ je, naime, o Ropovoj izjavi da su hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji slovenski oporbeni čelnik, a sadašnji premijer Janez Janša uoči parlamentarnih izbore u Sloveniji 2004. godine "dogovarali" granične incidente, odnosno da su ribarski incidenti u Piranskom zaljevu bili inscenirani

Bivši slovenski premijer Anton Rop u ponedjeljak, 26. studeni je obavio informativne razgovore u policiji zbog sumnje u odavanje državne tajne.

Riječ je, naime, o Ropovoj izjavi da su hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji slovenski oporbeni čelnik, a sadašnji premijer Janez Janša uoči parlamentarnih izbore u Sloveniji 2004. godine "dogovarali" granične incidente, odnosno da su ribarski incidenti u Piranskom zaljevu bili inscenirani.

Za RTV Sloveniju, Rop je potvrdio kako je bio na razgovoru u policiji i da se iz tog razgovora jasno vidi da je riječ o politički insceniranom procesu. Rekao je također kako ne može vjerovati da bi u Sloveniji moglo doći do pokretanja takvog procesa, točnije do "političkog progona pojedinca" osobito ne, kaže Rop, protiv zastupnika u parlamentu.

Ponovio je svoju izjavu da je novinar Vladimir Vodušek na nacionalnoj televiziji spomenutu izjavu emitirao bez odobrenja, te da nije znao da snima njihov telefonski razgovor, no ponovio je da ostaje kod svojih tvrdnji koje je tada izrekao. ''Nisam otkrio nikakvu državnu tajnu i govorio sam istinu, a u zadnje vrijeme se potvrđuje da su incidenti bili inscenirani'', kazao je Rop.

Na istrazi slučaja ''prisluškivanja'' telefonskih razgovora iz 2004. godine i dalje radi parlamentarni odbor za kontrolu tajnih službi, a protiv Ropa je privatnu sudsku tužbu pokrenuo i premijer Janša iz razloga što Rop nije htio povući izjavu.

Janša je u više navrata rekao da su tajne službe u spomenutom slučaju bile zlorabljene i da je SOVA-a na osnovi odluke tadašnjeg direktora Iztoka Podbregara, a bez sudske odluke, pratila "tisuće" telefonskih razgovora, bilo da su pozivi išli iz Slovenije ili iz Hrvatske, pokrivajući to formulacijom o "praćenju međunarodnih komunikacija", što je izraz iz zakona o SOVA-i koji je u praksi krivo tumačen.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika