29.11.2007. / 19:56

Autor: Katarina Zorić

SASTANAK

"Nadamo se da će doći do suglasja o ZERP-u"

Talijanski premijer Romano Prodi i slovenski premijer Janez Janša nadaju se da će doći do suglasja o ZERP-u između Slovenije, Italije, Hrvatske i Europske komisije...

Talijanski premijer Romano Prodi i slovenski premijer Janez Janša izjavili su večeras kako se nadaju da će doći do suglasja između Slovenije, Italije, Hrvatske i Europske komisije o namjeri Zagreba da od 1. siječnja 2008. počne u potpunosti primjenjivati Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).

Prodi je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao kako postoji suglasje s premijerom Janšom da se o hrvatskom ZERP-u razgovara u okviru Europske unije.

"Hrvatska je izašla iz parlamentarnih izbora i još nije sastavila vladu. Nadam se odgodi početka primjene ZERP-a", rekao je Prodi, a Janša je istaknuo kako se nada poštivanju ugovora iz 2004. koji su potpisale tri zemlje i EK glede ekološko-ribolovne zone.

Janša je izrazio nadu u što skorije imenovanje hrvatske vlade kako bi se dobilo sugovornika za pregovore.

Prodi i Janša su razgovarali o semestru slovenskog predsjedanja Europskom unijom, bilateralnoj suradnji i posebno o Kosovu.

Obojica su suglasna kako glede Kosova EU treba biti jedinstvena, a Janša još ne gubi nadu u dogovor Beograda i Prištine.

Prodi je rekao kako su se dvije zemlje dogovorile o zajedničkom razvitku infrastrukture (željeznička pruga Trst-Divača, te veća suradnja luka Kopar i Trst) i enegetike. Janša je najavio za 22. prosinca na granici između Kopra i Trsta veliku svečanost zbog stupanja na snagu schengenskog ugovora, odnosno pada granice između dvije zemlje.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika