30.11.2007. / 08:59

Autor: Marijana Zrinjski

MASOVNI PROSVJEDI

"Venezuela ne može biti komunistička"

Jučer navečer stotine tisuća ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Venezuele kako bi prosvjedovali protiv referenduma kojim bi se ukinula ustavna odredba o ograničenom broju mandata predsjednika Huga Chaveza i uspostavilo socijalističko uređenja u zemlji. Noseći zastave, zviždaljke i plakate sakupljeni su izvikivali "Ne tako".

"Ovo je pokret onih koji se protive promjeni načina života u zemlji, jer je cilj referenduma uspostava totalitarizma. Venezuela ne može biti komunistička, i zato društvo ovako reagira", kazao je bivši zastupnik Elias Matta koji se s ostalim prosvjednicima kretao Avenijom Bolivar.

Građani će u nedjelju glasovati o 69 predloženih amandmana na ustav iz 1999. godine, a osim ukidanja ograničenja na predsjednički mandat, glasovat će se i o formiranju nekog oblika društvenog vlasništva i većim ovlastima predsjednika. Chavez tvrdi da se ne želi domoći neograničene vlasti, već da je promjena ustava nužna kako bi se glas ljudi, kroz općinska vijeća, više čuo.

Prosvjedi za i protiv referenduma raširili su se diljem zemlje.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika