30.11.2007. / 09:25

Autor: Marko Biočina

PRVI DAN KONZULTACIJA

Pupovac: "Ne želimo odlučiti pobjednika"

Nakon jučerašnjih konzultacija u Uredu predsjednika, nije poznato tko će biti mandatar nove vlade. Ono što je postalo izvjesno je da će šest manjinskih zastupnika formirati svojevrsni savez i na taj način zajedno nastupati prema HDZ-u i SDP-u. S druge strane, Nazif Memedi i Šemso Tanković su već odabrali strane, prvi je potpisao koalicijski ugovor s HDZ-om, a drugi s SDP-om. Ostali su manjinci očito procijenili kako je trenutno bolje pričekati i udružiti se te da na taj način mogu bolje zaštiti interese svojih birača, ali i vjerodostojnost.

Zato će manjinski zastupnici pokušati izbjeći situaciju gdje oni određuju pobjednika. „Ne bi bilo korektno da danas u Hrvatskoj mi kukuričemo i istrčavamo s određivanjem pobjednika ovih izbora. To je dogovornost političkih stranaka, a mi ćemo, nakon što sve bude gotovo, pomoći u konsolidaciji parlamentarne većine i buduće vlade“, rekao je Milorad Pupovac.

Pretpostavlja se da će glavni zahtjevi manjinskog bloka biti brže uvođenje dvojezičnosti i dvostrukog prava glasa za manjine. Što se stranaka tiče, iako su HSP i HSU na izborima doživjeli katastrofu, i njihova dva mandata u situaciji izjednačenosti lijevog i desnog centra imaju vrijednost. Ako je vjerovati Anti Đapiću, HSP se neće prikloniti ni SDP-u ni HDZ-u.

„Nisu nam bliski ni jedni ni drugi. U SDP-u pjevaju Po šumama i gorama, a znate i sami što nam je HDZ napravio. Ni sa kim nismo razgovarali, nećemo mjesto u Saboru. O ovom jednom mandatu nam ovisi opstanak stranke, tako da ga nećemo kompromitirati trgovinom“, rekao je Anto Đapić, koji bi uskoro trebao napustiti čelo stranke. Najizgledniji kandidat za čelno mjesto HSP-a je bivša saborska zastupnica Ruža Tomašić.

HSU s druge strane pokazuje znakove priklanjanja HDZ-u. Jedini kandidat te stranke koji se probio u Sabor, Silvano Hrelja kaže kako će podržati onu stranku koju podrži i koalicija HSS/HSLS, a smatra kako će to biti HDZ.

„Smatramo da je u ovom trenutku u opravdanoj prednosti Sanader, jer smo zainteresirani za stabilnu vladu. Većina s osam subjekata ima u sebi previše elemenata nestabilnosti“, rekao je Hrelja.

Jučer je Hrelja u društvu HSU-ovog predsjednika u ostavci Vladimira Jordana bio u SDP-ovoj središnjici na Iblerovom trgu i razgovarao s Zoranom Milanovićem, da bi kasnije razgovarao i s premijerom Sanaderom

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika