30.11.2007. / 13:28

Autor: Nina Tomljanović

GLOBALNI PROBLEM

Cyber-kriminal nova opasnost za sigurnost svijeta

Oko 120 zemalja intenzivno radi na izradi načina kojima bi se Internet iskoristio kao oružje, a mete napada su prvenstveno financijski centri, računarski sistemi vlada i drugi centri u kojima se akumulira moć

Kompanija koja se bavi sigurnošću na Internetu McAfee objavila je podatke da će ''Cyber-kriminal'' u sljedećih deset godina postati jedna od najvećih opasnosti za sigurnost svijeta.

"Cyber-kriminal sada je već postao globalni problem. Njegov razvoj je svakodnevan i impozantan što ga pretvara u prijetnju, ne samo za individue već i za nacionalnu sigurnost“, objasnio je za Jeff Green, potpredsjednik kompanije McAfee.

Oko 120 zemalja intenzivno radi na izradi načina kojima bi se Internet iskoristio kao oružje, a mete napada su prvenstveno financijski centri, računarski sistemi vlada i drugi centri u kojima se akumulira moć.

Među podacima piše kako je razvijanje načina kojima bi se putem Interneta moglo stjecati sve više moći, osnovni zadatak najmoćnijih obavještajnih službi u svijetu. Zato se mora raditi na unapređivanju mehanizama koji će spriječiti industrijsku špijunažu i napad na infrastrukturu.

Od zemalja koje prednjače što se tiče tog globalnog problema, Kina je zauzela prvo mjesto te bi ona mogla započeti eventualni cyber-rat. ''Kinezi su prvi koristili cyber-napade kako bi ostvarili neke svoje političke i vojne ciljeve'', naglasio je Green.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika