30.11.2007. / 13:49

Autor: Nina Tomljanović

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Zbog kršenja prava na privatnost djece Nova TV primila opomenu

Prijavu je podnijela pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić zbog priloga "Kamo s Vrdoljacima" o 14-godišnjoj djevojčici koja je pokušala vršnjaka gurnuti pod kamion te je izbačena iz škole

Vijeće za elektroničke medije izreklo je Novoj TV opomeni zbog kršenja prava na privatnost 14-godišnje djevojčice u prilogu Dnevnika Nove TV prikazivanog 4. studenoga. Prijavu je podnijela pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić zbog priloga "Kamo s Vrdoljacima" o 14-godišnjoj djevojčici koja je pokušala vršnjaka gurnuti pod kamion te je izbačena iz škole.

U prilogu je objavljeno i njezino ime i prezime, zatim da boluje od poremećaja hiperaktivnosti te da zbog neadekvatne stručne pomoći fizički maltretira ostalu djecu. Stoga je Vijeće za elektroničke medije utvrdilo da je Nova TV prekršila pravo na privatnost djevojčice, ali i druge djece iz njene škole.

U Vijeću za elektroničke medije kažu kako je prilog u suprotnosti je s člankom 15. Zakona o elektroničkim medijima jer može potaknuti neprijateljstvo prema skupinama ili pojedincima i mogao bi ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika. Prilog se također protivi članku 15. Zakona o medijima kojim se zabranjuje objavljivanje informacija kojima se otkriva idenitet djeteta, ako se time ugrožava njegova dobrobit, te Konvenciji o pravima djeteta.

Glasnogovornica Nove TV Dijana Tušek kazala je da još uvijek nisu dobili odluku Vijeća, pa stoga ništa ne mogu komentirati.

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika