30.11.2007. / 17:29

Autor: Martina Čizmić

RUSIJA

Rusija suspendirala Sporazum o oružanim snagama u Europi

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je kako moratorij ne znači trajno povlačenje Rusije iz Sporazuma. Moskva će nastaviti njegovu provedbu čim članice NATO-a ratificiraju prilagođenu verziju dokumenta

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon o uvođenju moratorija na obveze koje proizlaze iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, oglasili su se NATO i SAD.

"NATO žali zbog odluke Rusa", rekao je glasnogovornik James Appathurai. Izrazio je nadu kako Ruska Federacija neće donijeti niti jednu jednostranu odluku koja će utjecati na cjelovitost Sporazuma.

Zamjenik američke državne tajnice Nicholas Burns rekao je kako je Moskva pogriješila. "Takav način rada nije dobar. Pozivamo Rusku Federaciju da razmotri svoju odluku", rekao je Burns.

Sporazum regulira razmještaj snaga i oružanih sustava u Europi nakon Hladnog rata. Potpisalo ga je 1990. šest zemalja bivšeg Varšavskog pakta i 16 članica NATO-a. Time su ograničili oružje i tehnike koje blokovi mogu imati na europskom kontinentu. Kada je 1999. u Istambulu potpisana prilagođena verzija Sporazuma, tu su verziju ratificirale samo Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan. Članice NATO-a uvjetovale su ratifikaciju povlačenjeme ruske vojske iz Moldavije i Gruzije.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je kako moratorij ne znači trajno povlačenje Rusije iz Sporazuma. Moskva će nastaviti njegovu provedbu čim članice NATO-a ratificiraju prilagođenu verziju dokumenta.

Putin je već ranije odluku o moratoriju objasnio širenjem NATO-a na granice Rusije, postavljanjem američkih baza u Bugarskoj i Rumunjskoj te činjenicom da članice NATO-a nisu ratificirale modificiran Sporazum.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika