01.12.2007. / 09:03

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Muškarci su pričljiviji od žena

"Muškarci su pričljiviji nego žene, pogotovo kada razgovaraju sa suprotnim spolom", tvrdi Leaper i dodaje kako to može biti rezultat socijalizacije koja potiče muškarce da budu dominantni i nametnu se

Žene su na glasu kao brbljav spol. No, posljednje istraživanje pokazalo je kako su zapravo muškarci pričljiviji nego žene, iako to dosta ovisi i o samoj situaciji.

Psiholog Campbell Leaper sa Sveučilišta u Santa Cruzu u Kaliforniji proveo je istraživanje koje je objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology Review. Studija koju je Leaper proveo usredotočila se na različite načine govora u različitim situacijama te na količinu izgovorenih riječi u razgovoru sa istim i sa suprotnim spolom.

Ono što je zanimljivo je da količina izgovorenih riječi ovisi o aktivnosti u koju su ljudi uključeni u tom trenutku. "Iako smo zabilježili da su muškarci nešto pričljiviji od žena, kada smo se usredotočili na pojedine situacije, taj je rezultat varirao", rekao je Leaper.

Tijekom presudnih događaja, muškarci su više govorili od žena. No kada su razgovarali međusobno ili sa djecom, žene su više pričale. Leaper smatra da te razlike među spolovima imaju veze sa razlikama u socijalizaciji. Žene su socijalizirane da govore o svojim osjećajima, dok su muškarci socijalizirani da budu dominantni i preuzimaju inicijativu.

"Niti jedan spol nije predodređen za više priče. Većinu vremena to ovisi o situaciji i utjecaju drugih", kaže profesor Leaper.

U posljednjoj studiji utvrđeno je kako muškarci i žene izgovore otprilike jednak broj riječi tijekom dana. Na pričljivost su utjecali i da li osoba razgovara sa osobom istog ili suprotnog spola.

"Muškarci su pričljiviji nego žene, pogotovo kada razgovaraju sa suprotnim spolom", tvrdi Leaper i dodaje kako to može biti rezultat socijalizacije koja potiče muškarce da budu dominantni i nametnu se.

"Kada gledamo način na koji komuniciraju, gotovo da i nema razlike među spolovima. To je vjerojatno odraz promijene spolnih uloga u društvu. Žene više nisu vezane uz kuću i djecu nego postaju ravnopravne i na poslu, a muškarci sve više prihvaćaju njihov način izražavanja osjećaja", smatra Leaper.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika