01.12.2007. / 13:47

Autor: Marko Biočina

EVEL KNIEVEL

VIDEO: Posljednji pozdrav asu motociklističkih vratolomija

Evel Knievel, autor najpoznatijih motociklističkih vratolomija u povijesti, preminuo je jučer u svom domu u Los Angelesu u 69 godini života, priopćila je njegova obitelj. Evel je slavu stekao sedamdesetih godina kada je sa svojim motociklom obojanim u boje američke zastave izvodio opasne akrobacije.

Tako je primjerice preskočio autobus, bazen napunjen morskim psima, a najveći neuspjeh doživio je kada je u raketni pokušao pokušavao preletjeti preko velikog kanjona rijeke Snake River u američkoj saveznoj državi Idaho. Ipak, taj Knievel je već godinama bio lošeg zdravlja, situacija se još pogoršala kada je 1999. godine nakon transplantacije jetre obolio od hepatitisa c.

Evel Knievel i njegove vratolomije postale su dio američke kulture, tako da je njegov lik uvršten u zbirku američkog Smithsonian instituta kao primjer „daredevila“, čovjeka koji svjesno izaziva smrt. I sam Knievel je imao mišljenje o tome.

„Znam da ljudi još uvijek čekaju da me vide kako umirem. Tako je bilo mog cijelog života. No još uvijek sam tu. Prkosim smrti. Nekoć sam to radio na sjedalu motocikla, sad to radim iz kreveta. Neću se predati. Ja sam Evel Knievel, nitko me ne može zaustaviti“, izjavio je u jednom od svojih posljednjih intervjua Kneivel.

Neke od najpoznatijih Knievelovih vratolomija možete vidjeti ispod.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika