02.12.2007. / 12:51

Autor: Nina Tomljanović

PARLAMENTARNI IZBORI

Otvorena birališta u Rusiji

Osim Jedinstvene Rusije, čiji je nositelj liste Vladimir Putun, koja će prema anketama osvojiti 62 i 67 posto glasova, još su samo dvije stranke osigurale ulazak u parlament

U Rusiji su rano jutros otvorena birališta uoči parlamentarnih izbora. Prva birališta su otvorena na Čukotskom poluotoku u 8 sati u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu dok su u Moskvi, Sankt Petersburgu i Smolensku birači počeli dolaziti u biračke urede devet sati kasnije.

Ovo je prvi put u povijesti Rusije da predsjednik sudjeluje na parlamentarnim izborima na čelu liste stranke na vlasti, što je pretvorilo te izbore u referendum za ili protiv njegove politike i osobe.

Osim Jedinstvene Rusije, čiji je nositelj liste Vladimir Putun, koja će prema anketama osvojiti 62 i 67 posto glasova, još su samo dvije stranke osigurale ulazak u parlament. To su komunisti s 10 do 14 posto glasova i ultranacionalisti sa 6 do 9 posto glasova. Po izbornom zakonu je 7 posto glasova minimum za ulazak u Dumu.

Ukupno je 109 milijuna birača pozvano izabrati 450 zastupnika Dume na mandat od četiri godine. Očekuje se da će Jedinstvena Rusija dobiti ogromnu većinu glasova, a u sadašnjoj Dumi ima 297 od 450 mjesta.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika