02.12.2007. / 13:17

Autor: Nina Tomljanović

PRIMJENA ZERP-a

Plavi forum: Ekološka komponenta ZERP-a ne spada u pravnu stečevinu EU

Ekološka komponenta ZERP-a je neophodna zbog toga što talijanska ribarska flota u hrvatskom dijelu Jadrana intenzivno, i besplatno, ribari s katastrofalnim posljedicama, kaže se u priopćenju

Današnjim priopćenjem mreža ekoloških udruga „Plavi forum“ izrazila je nezadovoljstvo i zabrinutost protivljenjima aktiviranju ZERP-a za zemlje Europske unije 1. siječnja 2008. Ometanje aktivacije ZERP-a ocijenili su čistom ucjenom motiviranom partikularnim interesima talijanske i slovenske ribolovne industrije.

Plavi forum upozorava kako ekološka komponenta ZERP-a ne spada u pravnu stečevinu Europke unije te ističe da je među ekološkim udrugama posebno negativno odjeknula nedavna zajednička izjava predsjednika vlada Republike Italije i Repubike Slovenije u kojoj se "legitimno pravo svake suverene države za aktiviranje neke komponente isključivog gospodarskog pojasa onemogućava čistim ucjenama, tj. prijetnjama usporavanjem procesa približavanja EU".

U priopćenju koje potpisuje Vjeran Piršić, predsjednik Savjeta udruga "Eko Kvarner"se nastavlja da to što su upravo te dvije zemlje bez konzultacija sa susjedima aktivirale neke komponente isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu (a sada to isto priječe RH) pokazuje sav cinizam posljednje izjave Janše i Prodija.

Ekološka komponenta ZERP-a je neophodna zbog toga što talijanska ribarska flota u hrvatskom dijelu Jadrana intenzivno, i besplatno, ribari s katastrofalnim posljedicama, kaže se u priopćenju uz napomenu da su udruge svjesne važnosti ulaska Hrvatske u EU ali smatraju da se taj proces ne može voditi bezuvjetno i uz ugrožavanje vitalnih hrvatskih interesa poput ekološki očuvanog Jadrana.

Talijansko protivljenje formiranju Obalne straže u RH je za Plavi forum neprihvatljivo i jer je, navodi se, nedavna analiza vjerojatnosti havarije tankera u Jadranu pokazala vrlo zabrinjavajuće podatke. Jadran je jako ugrožen i intenzivnim tankerskim prometom prema talijanskim lukama, prvenstveno Trstu, prema kojem uz hrvatsku obalu svake godine prolazi više od 300 tankera s oko 30 milijuna tona sirove nafte, kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

Nedovoljna otvorenost prema strancima

Nedovoljna otvorenost prema strancima

U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, Centar za mirovne studije (CMS) danas je upozorio na porast broja izbjeglica u Hrvatskoj i svijetu te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika