03.12.2007. / 09:08

Autor: Marko Biočina

PREGOVORI

Đurđa Adlešić: Ne želim biti predsjednica Sabora

U narednom će tjednu napokon početi pregovori oko formiranja parlamentarne većine između koalicije HSS/HSLS i HDZ-a. To je u intervjuu za Jutarnji list objavila Đurđa Adlešić, predsjednica HSLS-a. Ona kaže kako je cijeli proces ubrzao predsjednik Mesić kada je rekao da očekuje potpise. Te potpise nitko ne može dobiti bez da ispuni neke uvjete, pa zato pregovori moraju početi što prije, kaže Adlešić i dodaje kako će „prvo pregovarati sa Sanaderom jer je on relativni pobjednik izbora. Nitko ne može dobiti naše potpise bez koalicijskog sporazuma u kojem će biti definirani programi i vrijeme izvršenja".

"Nećemo ponoviti pogrešku iz 2000. kada se koalicija pripremala na brzinu pa smo se cijeli mandat najviše bavili uzajamnim odnosima“, rekla je Đurđa Adlešić koja je odbacila medijske spekulacije kako joj je HDZ ponudio poziciju predsjednice Sabora, rekavši kako “takav razgovor nikad nije vodila te kako ne bi prihvatila to mjesto“.

Iako će službeni pregovori tek početi, cijeli prošli tjedan prošao je u znaku razgovora i konzultacija čelnika političkih stranaka. Đurđa Adlešić je prije četiri dana obavila razgovor sa Zoranom Milanovićem. Mnogi su u tom razgovoru vidjeli uzroke micanja Ljube Jurčića s mjesta premijerskog kandidata SDP-a.

Đurđa Adlešić je to demantirala. „Jurčićev odlazak nije bio naš uvjet za sklapanje koalicije. S Milanovićem sam razgovarala o puno drugih stvari. SDP-u je naš program prihvatljiv jer se slažemo oko financijske decentralizacije zemlje, ravnomjernog razvoja, većeg ulaganja u obrazovanje i kvalitetnog i poticajnog radnog zakonodavstva“, smatra Đurđa Adlešić.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika