03.12.2007. / 11:25

Autor: Martina Čizmić

JAPAN

Ubio ga posao

Prekovremeni su veliki problem u Japanu. Prosječan radnik iskoristi tek pola plaćenog godišnjeg odmora

Japanski sud presudio je kako je jedan zaposlenik Toyote umro od previše posla. Zaposlenik koji je radio u Toyotinoj tvornici u Japanu umro je od nepravilnog rada srca nakon što se srušio na pod tvornice u četiri sata ujutro.

Slučaj je dospio na sud nakon što je Toyotina inspekcija rada odbila platiti kompenzaciju za smrt na poslu njegovoj udovici. Rekli su kako je preminuli radio samo 45 sati prekovremenih u mjesecu prije njegove smrti. No, sud je otkrio da je zaposlenik radio mnogo više od toga.

"Zaposlenik je u mjesecu prije smrti radio veoma dugo, više od 106 sati prekovremeno, pa je veza između njegove smrti i posla jaka", presudio je sud.

Prekovremeni su veliki problem u Japanu. Prosječan radnik iskoristi tek pola plaćenog godišnjeg odmora. U 2006. je japansko Ministarstvo rada zaprimilo 315 zahtjeva za kompenzacijom od obitelji koje su izgubile člana obitelji na poslu. Najčešće umiru od srčanih ili moždanih udara te drugih profesionalnih bolesti.

Toyota je u svom priopćenju rekla kako će ubuduće voditi više računa o zdravlju svojih zaposlenika.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika