03.12.2007. / 11:43

Autor: Martina Čizmić

KOSOVO

Ischinger: "Status quo je neodrživ"

"S obzirom da budući status Kosova različito vide EU, Rusija i SAD, odluku o tome donijeti će vlade tih zemalja", rekao je Ischinger

Wolfgang Ischinger, predstavnik Europske unije u pregovaračkoj "trojci" rekao je kako nakon 120 dana pregovora Beograda i Prištine ne postoje nikakve dodatne opcije koje bi vodile ka rješenju statusa Kosova koji se temelji na kompromisu.

"U satima izravnih razgovora na najvišoj političkoj razini raspravljali smo o svim poznatim modelima koji bi mogli pomoći da se uspostave mostovi razumijevanja. Nijedan nije naišao na odobravanje obje strane. Žalim što strane u pregovorima nisu iskoristile mogućnost datu od 'trojke' i međunarodne zajednice da se unaprijed dogovore. Za Beograd i Prištinu bi dogovor bio daleko bolji od bilo kog drugog scenarija", rekao je Ischinger za beogradski list "Blic".

U izvješću koje će biti predstavljeno Beogradu i Prištini, a potom i glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu, neće biti prijedlog što učiniti nakon 10. prosinca. "S obzirom da budući status Kosova različito vide EU, Rusija i SAD, odluku o tome donijeti će vlade tih zemalja", rekao je Ischinger.

"Status quo je neodrživ i potrebna je odluka", istaknuo je te dodao da je moguće da Kosovo traži neovisnost bez suglasnosti Beograda. Taj će korak vjerojatno biti koordiniran sa EU, SAD-om i drugim zemljama. Važno je što su se obje strane obvezale da se će suzdržavati od nasilja.

Pregovaračka trojka trebala bi tijekom dana u Beogradu predstaviti okvir izvješća o pregovorima o statusu Kosova državnom pregovaračkom timu Srbije. Nakon toga, odlaze u Prištinu gdje će se sastati s pregovaračkim timom kosovskih Albanaca.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika