03.12.2007. / 12:22

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Seks je važan faktor za funkcioniranje mozga

Naglašeno je da oni koji žele poboljšati svoje mentalno djelovanje također moraju izbjegavati druženje sa osobama koje gunđaju, puše kanabis i gledaju sapunice

Prema mišljenju profesora Terryja Hornea, najvažniji faktor za dobro funkcioniranje mozga je način života, odnosno naša ishrana i dobar seks.

Uz njega i mnogi drugi istraživači tvrde da je uz tamnu čokoladu i hladno meso, seks jedna od osnovnih predispozicija za izvanredan umni rad.

Naglašeno je da oni koji žele poboljšati svoje mentalno djelovanje također moraju izbjegavati druženje sa osobama koje gunđaju, puše kanabis i gledaju sapunice.

Između ostalog, za bolji rad mozga se preporučuje tepanje bebi, čitanje na glas i studiranje. Sve navedene teorije zasnovane na istraživanjima rađenim širom svijeta, objedinio je Terry Horne u svojoj knjizi ''Teach Yourself: Training Your Brain''.

"Ono što jedemo i pijemo, što učimo u školi i koje vrste raspoloženja prevladavaju su ključni za naš umni rad. Ljudi biraju način života koji će odrediti našu umnu sposobnost“, smatra profesor Horne. Knjiga opisuje i razne metode treniranja mozga, ali kazuje i kako moderni način života utječe na rad mozga.

Horne tvrdi da seks ima pozitivan učinak na umni rad navodeći sedam kemijskih reakcija koje se dešavaju u mozgu tokom seksualnog odnosa, a koje pospješuju sposobnost uma.

Za doručak profesor preporučuje jaja, ribu ili hladno meso, za ručak mnoštvo proteina, a za večeru ugljikohidrate. Također naglašava potrebu izbjegavanja kofeina, alkohola i crvenog mesa, a sve za bolji rad mozga.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika