03.12.2007. / 13:34

Autor: Martina Čizmić

PRAVNI STRUČNJACI O ZERP-u

ZERP treba primijeniti na sve članice EU

"Zahtjev da Hrvatska ne primijeni svoj ekološko-ribolovni pojas suprotan je duhu i pravu EU-a", smatra Štimac

U emisiji Hrvatskoj radija, pravni stručnjaci Davorin Rudolf i Neven Štimac izjavili su kako ZERP treba neodgodivo primijeniti na sve članice EU.

Rudolf je upozorio kakko pitanje primjene ZERP-a nije političko, nego pravno političko. "Hrvatska vlada ne može odgoditi početak primjene odluke o stupanju na snagu ZERP-a. To jedino može Hrvatski sabor koji je i donio tu odluku", rekao je Rudolf. Podsjetio je kako je u svijetu čak 135 zemalja proglasilo gospodarski pojas.

"Hrvatska zbog proceduralnih razloga može ući u EU najranije 2011. godine, a do tada ima dovoljno vremena da se pitanje ribarenja između Hrvatske i EU riješi partnerskim ugovorom", istaknuo je Rudolf.

Rudolf je istaknuo kako su se dan nakon odluke o ne primjenjivanju režima ribarenja na članice EU, sastali hrvatski, slovenski i talijanski državni tajnici i dogovorili da će se u međuvremenu zaključiti strateški ugovor o partnerstvu u ribarenju.

"Na osnovi tog zapisnika, Hrvatska je obavila sedam krugova pregovora i razgovora, međutim Bruxelles nije bio spreman zaključiti ugovor o ribarstvu", rekao je Rudolf. Dodao je kako je EU zaključila više od 20 ugovora o ribarenju uz naknadu sa zemljama izvan Unije. Nakon sastanka u Bruxellesu, Italija i Slovenija proglasile su ekološki pojas, a Slovenija i zaštićeni ekološki pojas u hrvatskom državnom teritoriju.

Neven Štimac smatra kako EU ne može spriječiti Hrvatsku da provede nešto što međunarodno pravo dopušta i traži. "Treba proglasiti ZERP na sve članice EU", rekao je Štimac. U interesu je svih da se primijeni spomenuti pojas, posebno jer je Hrvatska poznata kao pomorska zemlja.

"Zahtjev da Hrvatska ne primijeni svoj ekološko-ribolovni pojas suprotan je duhu i pravu EU-a", smatra Štimac. Podsjetio je kako je Europska komisija prije dva tjedna upozorila države koje ne štite i ne kažnjavaju izlijevanje otpadnih tvari i nafte da to strogo provode.

Kako je Italija proglasila ekološki pojas, Štimac smatra, da njegova neprimjena s hrvatske strane prijeti da kroz hrvatski dio Jadrana prolaze brodovi i ispiru tankove te tako ugroze naš dio tog mora. Upozorio je kako trenutno talijanska ribarska flota uništava Jadran. "Izlov je strašan i ako se Jadran nastavi tako pustošiti, uništit će se čitavo jedno more, a to nije ni u čijem interesu", istaknuo je Štimac.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika