03.12.2007. / 13:52

Autor: Martina Čizmić

MESIĆ U BRUXELLESU

Scheffer: "Hrvatska je pred vratima NATO-a"

"Poručio sam predsjedniku Mesiću da ovaj tempo zadrži jer je riječ o postupku koji se temelji na rezultatima", rekao je Scheffer nakon sastanka sa predsjednikom Mesićem

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je kako je Hrvatska postigla značajan napredak u pogledu ispunjavanja kriterija za članstvo. "Poručio sam predsjedniku Mesiću da ovaj tempo zadrži jer je riječ o postupku koji se temelji na rezultatima", rekao je Scheffer nakon sastanka sa predsjednikom Mesićem u Bruxellesu.

Izrazio je zahvalnost predsjedniku Mesiću, hrvatskoj Vladi i građanima na aktivnoj ulozi u NATO-vim operacijama. Predsjednik Mesić istaknuo je kako je za Hrvatsku kao zemlju koja je bila konzument međunarodne pomoći, privilegij što danas može pomagati drugima. Dodao je kako je s glavnim tajnikom razgovarao o ulasku Hrvatske u NATO i EU.

Mesić je rekao kako je sa Schefferom razgovarao i o stanju u regiji, poglavito u BiH te na Kosovu. Istaknuo je kako se ne zna što misle kosovski Srbi koji su iz Beograda dobili poruku da ne sudjeluju u institucijama i ne sudjeluju na izborima.

"Srbi na Kosovu stoga ne mogu ostvariti svoj subjektivitet jer to Beograd ne dopušta. Smatram da bi Beograd trebao dopustiti kosovskim Srbima da sudjeluju u stvaranju regulative i rješavanju statusa. Da budu subjekt, a ne objekt tuđe politike. Kad bi se oni na Kosovu mogli dogovoriti kakvo Kosovo žele, onda bi se lako riješio i njegov status", rekao je Mesić.

Scheffer je istaknuo kako KFOR neće tolerirati na Kosovu te je spreman zaštiti tamošnju srpsku manjinu. Dodao je kako bi bilo lakše kada ne bi bilo zapaljive retorike iz Beograda.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika