03.12.2007. / 14:39

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Muškarci su prirodno pohlepni

Centar za nagrađivanje evolucijski se razvio da bi zajamčio osjećaj zadovoljstva u odnosu na određeno prethodno iskustvo. Aktivira se tijekom konzumacije ukusne hrane, vođenja ljubavi ili prilikom postizanja određenog cilja

Skupina njemačkih znanstvenika ustanovila je kako su muškarci po prirodi pohlepni. Činjenica da zarađuju više od svojih muških kolega na poslu posebno ih usrećuje, čak i uživaju u tome. Kod žena, činjenica da su više plaćene od svojih suradnica izaziva osjećaj krivice.

Znanstvenici pretpostavljaju da je uzork tome poticajni sustav nagrađivanja koji datira još iz prapovijesti. Duboko je usađen u podsvjesti muškaraca, a cilj mu je bio priskrbiti odnosno zaraditi što više, pogotovo od njegovih suparnika.

U istraživanju su znanstvenici snimali moždanu aktivnost kod skupine muškaraca. Otkrili su da informacija da je muškarac plaćen više od njegovog suradnika u mozgu stimulirala "centar za nagrađivanje", koji izaziva osjećaj zadovoljstva i sreće.

Centar za nagrađivanje evolucijski se razvio da bi zajamčio osjećaj zadovoljstva u odnosu na određeno prethodno iskustvo. Aktivira se tijekom konzumacije ukusne hrane, vođenja ljubavi ili prilikom postizanja određenog cilja. No, prisutan je i kod ovisnika o drogi.

Nagrađivanje uspjeha novčanom nagradom stimulira taj dio mozga. Kod muškaraca efekt ovisi o tome koliko osoba zarađuje u odnosu na njegove kolege. Ako se muškarac neopravdano favorizira, centar za nagrađivanje aktivira se još snažnije.

"Rezultati naših istraživanja u potpunoj su suprotnosti s tradicionalnom teorijom, prema kojoj je jedini važan faktor visina zarade. Pokazali smo da svojevrsno neopravdano favoriziranje muškog radnika u odnosu na njegvog kolegu, kod favorita dodatno stimulira centar za nagrađivanje", rekao je profesor Armin Falk sa Sveučilišta u Bonnu. Dodao je kako znanstvenici namjeravaju provesti i istraživanje o tome utječe li kulturno naslijeđene na natjecateljski način razmišljanja kod pojedinca.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika