03.12.2007. / 14:49

Autor: Katarina Zorić

SUĐENJE MRAOVIĆU

"Lički Tuđman" novinarima bacio kosti

Pri dolasku na sud Josip Mraović među novinare je bacio dvije vrećice sa životinjskim kostima govoreći: "Evo vam da se imate oko čega klati, niste vi psi, jer psi to ne rade, to rade kojoti i vukovi, bando"…

Danas je na Županijskom sudu u Rijeci počelo ponovljeno suđenje Josipu Mraoviću optuženom za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarrett u njegovu hotelu u Gospiću u travnju 2005. godine.

Pri dolasku na sud Josip Mraović, poznat i kao «Lički Tuđman, ponovno je izazvao incident, kao i prošloga puta kada je psovao okupljene novinare, snimatelje i fotoreportere. Ovoga puta je dvije vrećice sa životinjskim kostima bacio na pod među izvjestitelje govoreći: "Evo vam da se imate oko čega klati, niste vi psi, jer psi to ne rade, to rade kojoti i vukovi, bando".

Postupak se vodi pred sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Đurđa Jovanić. Na početku današnjeg ročišta pročitana je optužnica te su saslušana dva svjedoka. Postupak je zatvoren za javnost, a oštećena danas nije bila na ročištu.

Mraović je optužen za silovanje, to jest da je u svom hotelu u Gospiću ušao u sobu Ilishu Jarrett te joj nasilno gurnuo prst u anus, nakon čega ga je ona izbacila iz sobe.

Na prvom suđenju na gospićkom Županijskom sudu Mraović je oslobođen optužbi, a predsjednik sudskog vijeća u tom predmetu sudac Branko Milanović u obrazloženju presude naveo je da ni prst ni anus nisu spolni organi te da se zavlačenje prsta u anus ne može poistovjetiti sa silovanjem jer bi se tada "i svako drugo neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem".

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva te vratio predmet na ponovno suđenje pred posve izmijenjenim sudskim vijećem. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud je naveo da je sudac pogrešno protumačio zakon, da su počinjene bitne povrede kaznenog postupka i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Vrhovni sud ustvrdio je kako je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da se ne radi o kaznenom djelu silovanja jer nema obilježje spolne radnje izjednačene sa spolnim odnosom.

Ponovljeno suđenje na riječkome Županijskom sudu trebalo je započeti sredinom rujna, ali su Mraovićevi odvjetnici zahtijevali izuzeće predsjednice sudskog vijeća u ovome predmetu Đurđe Jovanić i predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina. Postupak u Rijeci je započeo nakon što je Vrhovni sud RH odbacio mogućnost izuzeća predsjednika suda, a on sutkinje Jovanić.

Novinari ogorčeni ponašanjem Josipa Mraovića

Županijsko vijeće Hrvatskog novinarskog društva (HND) Primorsko-goranske županije izrazilo je u današnjem priopćenju za javnost ogorčenost današnjim postupcima Josipa Mraovića i njegovih odvjetnika pred zgradom Županijskoga suda u Rijeci.

U priopćenju se ističe kako su riječki novinari, izvjestitelji sa suđenja Josipu Mraoviću, ogorčeni postupcima optuženika i njegovih odvjetnika Zvonimira Hodaka i Velimira Došena koji nisu odreagirali na bacanje kostiju.

"Kako se sličan ispad već dogodio na prošlom ročištu, moglo se očekivati da branitelji neće dopustiti takvo ponašanje optuženika, ali su to propustili učiniti. Njihovu pasivnost novinari su doživjeli kao još jednu uvredu", navodi se u priopćenju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika