Objavljeno u Nacionalu br. 629, 2007-12-03

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

U očekivanju falusa

Da bi horor bio potpun, dvojica bez falusa okružena su dečkima bez falusa kojima falus može skočiti samo ako ih izabere jedan dečko bez falusa kome će narasti falus ako mu se pridruže oni bez falusa. Kužite koja je to strašna frka?

Vedrana RudanVedrana RudanTko su političari? To su lopovi kojima izborna pobjeda daje pravo da nekažnjeno kradu i varaju. Ne idem na izbore, ali znam kako to izgleda, vidjela sam na teveu. Uđeš u zadružni dom, nekim ljudima nešto pokažeš, onda oni tebi daju listić, sakriješ se iza velike krpe da te ne bi netko vidio, ali ne upotrijebiš papirić nego zaokružiš voljeni broj. Možda su glasači sretni ljudi, njima se jednom u četiri godine nešto dešava. Dobitnici piju pivo, pjevaju veselu pjesmicu Mi smo Njegovi, On je naš, brišu suze radosnice s ljubičastih lica. Gubitnicima je strašno. U nedjelju uvečer na svojim ekranima gledaju sretnu njušku mrskoga vođe, porculan u ustima pobjednički blista, iza širokih leđa talasaju se baloni gadne boje, i još gospodin pokazuje palčinu. Do ovih izbora bila sam mirna žena. Moji nikad neće izgubiti, njihovi nikad neće pobijediti. Treba samo izdržati predizbornu frku. Ne kažem da je bilo lako. U moj je grad ušetala političarka iz Zagreba. Stala je nasred Korza, u ruci je držala pletenu košaricu, u košarici slatkiši i voće. Mi prolaznici bili smo bolesna bakica. To nije ugodan osjećaj. Ženkica je dijelila darove i vučji se smiješila. Strašno je kad Crvenkapica proguta vuka. Uznemiravali su me i mužjaci. Urlali su kroz megafone i obećavali mi veću mirovinu, rano otkrivanje raka u sisi i crijevima, otvarali su ceste i tunele i grlili se s radnicima Bosancima, Turcima i Rumunjima koji su glumili Hrvate pod šljemovima. U predizborno vrijeme čitava Hrvatska pleše. Plešu dječica u vrtićima, plešu starci u staračkim domovima dok opušteno kakaju u pelene, plešu šarene manjine u svojim novookrečenim kulturnim domovima, vesele se Srbi, Romi, Česi, Mađari i ratni zločinci jer svi oni mogu birati i biti birani.
Bila sam uvjerena da će frka trajati mjesec dana, a onda ćemo saznati tko je pobjednik. A to može biti samo jedan. Ili visoki, jaki gospodin koga javna televizija otvoreno naziva najvećim Titom poslije Tita, ili onaj drugi, mlađi, kome će javna televizija javno pušiti tek kad pobijedi. Jedva sam čekala da ugledam uobičajenu frku: pijani podanici velikoga vođe tule, krhki teve voditelj svršava, kamermani viču, mjesta, mjesta, teve reporterke se vlaže dok mikrofone guraju u usta mokrom Mužjaku. I željela sam, ah, toliko sam željela, ugledati bilo čiju uzdignutu palčinu koja će preko noći isključiti sve megafone, zaustaviti šarene autobuse, zaključati ustanove u kojima u smradu i besparici skapavaju stari i maleni. Palac, palac hoću, neću mamografiju, neću rektoskopiju, palac, palac mi dajte, vrištalo je moje tijelo u nedjeljnoj noći. Uzalud. Toliko je dana prošlo, tresem se od užasa. Nigdje Vođe, nigdje palca. Što sam bogu skrivila? A onda sam shvatila, ja uopće ne znam što to znači kad ti pobjednik na izborima pokaže palac. Pitala sam okolo, nitko pojma nije imao. Srećom, jučer mi je jedan euforični manjinac, siguran da će ovih dana postati ministar kulture, obrazovanja i športa, poklonio knjigu “Rečnik simbola“ autora Alena Gerbrana i Žana Ševalijea, Izdavačka kuća Stylos iz Beograda. Nemojte mene pitati zašto Srbi Ševalije pišu Ševalije. Da li su tu knjigu preveli Hrvati? Ako jesu, zašto je nigdje nema?

U toj knjizi piše da je palac “falusni simbol“. Ne znate što je to “falusni simbol“? Čitajte sa mnom: “Simbolika falusa ima značajnu ulogu u jevrejskom predanju, kao uostalom i u svim drevnim predanjima. On je, kao nekakav stub, istovremeno temelj i mesto ravnoteže između neba i zemlje. Zbog povezanosti mikrokosmosa sa makrokosmosom, zemaljskom delovanju pravednika je pandan kosmička energija. Prisutnost ili odsutnost pravednika na zemaljskom nivou učvrstiće ili poljuljati temelje između neba i zemlje. Isto tako se falus ukruti ili opusti, u zavisnosti od toga da li ima ili nema energije. A život počiva na falusu, kao svet na stubu. Prema Galenovom mišljenju, koje će prevladavati tokom celog srednjeg veka, seme potiče iz mozga i spušta se leđnom moždinom. Zbog toga falus simbolizuje istok, Levant, mistični istok, mesto i izvor života, topline, svetla. Naziva se i sedmim čovekovim udom: on je centar oko kojeg se granaju noge, ruke, kičma kroz koju teče seme, i glava u kojoj nastaje seme. Prema Seferu Jeriru, falus nema samo stvaralačku funkciju nego i funkciju uravnotežavanja na planu struktura čoveka i poretka sveta. Upravo zbog toga se taj sedmi ud, činilac ravnoteže u strukturi i dinamizmu čoveka, povezuje sa sedmim danom stvaranja, danom odmora, te sa pravednikom koji ima ulogu da podupire i uravnotežava svet. Falus u različitim predstavama prikazuje stvaralačku snagu i poštuje se kao izvor života.“

Mislite da je ovaj citat predugačak, nejasan i da sam mogla i bez njega? Ne slažem se s vama. Vi morate znati kolika me želja lomila dok sam one tužne nedjelje čekala ukazanje muškarca koji će mi nakon toliko muka kroz koje smo prošli proteklih tjedana pokazati palac i unijeti mir u izbezumljenu dušu i drhtavo tijelo. Na svoj užas, ugledala sam d v a muškarca. Uzalud su moje oči tražile kvrgu među nogama jednoga od njih. Da bi horor bio potpun, ona dvojica bez falusa okružena su dečkima bez falusa kojima falus može skočiti samo ako ih izabere jedan dečko bez falusa kome će narasti falus ako mu se pridruže oni bez falusa. Kužite koja je to strašna frka? Oni koji preko televizije prodaju čeličnu tavu u kojoj možete istovremeno ispeći sedam hljepčića uvijek kažu, ali to nije sve. I nije. O tome kojem će se od dvojice hrvatskih najmoćnijih muškaraca ukrutiti falus odlučuje treći koji je u ovoj priči trebao biti bez falusa, ali on ipak, samo za potrebe ovih izbora, sjedi u svom dvorcu s kolcem među nogama. I razmišlja. I razmišlja. Nesretna sam. Očajna. Dokle ovako? Baš nemamo sreće, mi građani. Od hrvatskih političara ni kurac ne možemo dobiti u obećanom roku.

Vezane vijesti

Hrvatski glupani i glupače

Hrvatski glupani i glupače

Mi Hrvaaaaati smo dobar narod. Samo smo se nekoliko tjedana valjali ulicama i urlikali tražeći pravdu. Vlast, znajući s kim ima posla, rekla je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika