03.12.2007. / 17:58

Autor: Katarina Zorić

USTAVNI SUD

Prihvaćanjem SDP-ovog zahtjeva otvorila bi se mogućnost izbornog "inženjeringa"

Tumačeći Zakon o izborima ustavni suci su zaključili da je DIP pravilno odlučio da se izbori ponište i ponove samo za kandidate za srpsku nacionalnu manjinu jer je samo u toj glasačkoj kutiji pronađen višak listića…

SDP se žalio na rješenje Državnog izbornog povjerenstva kojim je odbijen prigovor te stranke na odluku Izbornog povjerenstva 5. izborne jedinice. Tom je odlukom poništeno glasovanje na biračkom mjestu broj 1 u Negoslavcima za kandidate srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici jer je u glasačkoj kutiji bio jedan listić više od broja glasača. Naime, glasalo je 187 birača, a pronađeno je 188 listića.

U SDP-u drže da zbog te nepravilnosti treba poništiti cjelokupno glasovanja na tom biračkom mjestu, dakle, i za izbornu listu 5. izborne jedinice, a ne samo za srpsku nacionalnu manjinu. Time bi se, nadali su se u SDP-u, otvorila mogućnost da ta stranka preuzmu jedan saborski mandat od HDZ-a.

U žalbi su naveli da bi se izbori na navedenom biračkom mjestu trebali biti poništeni "u cijelosti" jer je biračko mjesto "jedinstveno", da izborno povjerenstvo stoga nije moglo samo djelomično poništiti izbore te da se odlukom o ponavljanja izbora samo za kandidate srpske nacionalne manjine pripadnicima te manjine krši pravo na izbor hoće li glasati za manjinsku ili opću listu.

No, SDP-ova žalba je kao neosnovana odbijena jednoglasnom odlukom tročlano Vijeće za rješavanje izbornih sporova kojim je predsjedao Marijan Hranjski, a članovi su Ivan Mrkonjić i Jasna Omejec.

Tumačeći Zakon o izborima ustavni suci su zaključili da je DIP pravilno odlučio da se izbori ponište i ponove samo za kandidate za srpsku nacionalnu manjinu jer je samo u toj glasačkoj kutiji pronađen višak listića.

U odnosu na SDP-ov zahtjev da se pripadnicima srpske nacionalne manjine u ponovljenom glasovanju mora omogućiti da biraju za koju će listu glasovati ustavni suci su utvrdili da se on temelji na zakonski neosnovanim i ustavnopravno neprihvatljivim razlozima.

Zaključili su da je činom zatvaranja biračkog mjesta na dan izbora prestalo i pravo odabira liste za koju će birači srpske nacionalne manjine glasovati na tom biračkom mjestu u ponovljenom glasovanju 9. prosinca 2007. U protivnom bi se, kažu, umjesto o ponovljenom glasovanju, radilo o novom izbornom postupku.

Ocijenili su i da bi Ustavni sud, prihvaćanjem SDP-ovog zahtjeva, otvorio pravnu i faktičnu mogućnost izbornog "inženjeringa" jer bi omogućio promjenu rezultata izbora u 5. izbornoj jedinici u kojoj su izbori u cijelosti zakonito provedeni.

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika