Objavljeno u Nacionalu br. 629, 2007-12-03

Autor: Marko Biočina

JURIŠ NA VRH PRVE DAME PRAVAŠA

Ruža Tomašić: 'Ja šefica, Anto Đapić savjetnik'

Ruža Tomašić, donedavna saborska zastupnica HSP-a, otkriva svoje glavne adute na izborima za predsjednicu te stranke koji će se održati sredinom siječnja iduće godine

Iako je izbornu noć provela u bolnici zbog operacije žuči, Ruža Tomašić je prva javno objavila svoju namjeru da postane nova predsjednica HSP-aIako je izbornu noć provela u bolnici zbog operacije žuči, Ruža Tomašić je prva javno objavila svoju namjeru da postane nova predsjednica HSP-aNakon što je HSP na parlamentarnim izborima ostvario najgori rezultat u svojoj povijesti, te izborio samo jedan saborski mandat, predsjednik stranke Ante Đapić je najavio odlazak. Stavio je svoj mandat na raspolaganje, a stranački sabor na kojem će biti izabran novi lider bit će održan sredinom siječnja. Ruža Tomašić prva je javno objavila kako želi naslijediti Đapića na poziciji predsjednika stranke. Ova 49-godišnja bivša kanadska policajka hrvatskoj je javnosti najpoznatija po prokazivanju Jakše Cvitanovića Cvika kao najvećeg dilera droge na Korčuli. Iako suočena s prijetnjama smrću Ruža Tomašić nije htjela odustati od svoje namjere pa je Cvitanović uhićen i trenutačno mu se sudi. Ruža Tomašić je zbog toga stekla simpatije javnosti, a danas tvrdi kako ima viziju i znanje kojim će HSP-u vratiti podršku birača koju je uživao 2003. godine, kada je ta stranka imala osam saborskih zastupnika.

NACIONAL: Ako postanete predsjednica HSP-a što birači mogu očekivati od vas?
- Kada sam se vratila u Hrvatsku, odlučila sam učiniti ovu zemlju boljim mjestom za život moje djece. Mislim da tu čovjek uvijek mora krenuti od sebe. Ja ne ovisim o nikome, nikome nisam ništa dužna i ne živim od politike. Zato uvijek mogu govoriti ono što mislim bez da brinem o tome kome će se to svidjeti, a kome ne. Neću se ulagivati i dodvoravati nikome jer to u konačnici samo šteti mojoj djeci, ostaloj djeci i budućnosti Hrvatske. Ako postanem predsjednica HSP-a točno ćete znati što dobivate i što se od vas očekuje. Znam da to u Hrvatskoj nije normalan način vođenja politike, no možda je došlo vrijeme da govorimo ono što mislimo i radimo ono što govorimo.

NACIONAL: Javnosti ste najpoznatiji po svojim naporima u borbi protiv droge na Korčuli. Ako postanete predsjednica stranke, hoće li to biti obrazac političkog djelovanja HSP-a?
- Kad sam prvi put izabrana u Sabor odlučila sam se posvetiti jednom problemu i njime se baviti. To je bio problem droge među djecom, što smatram iznimno bitnim pitanjem. Kada bi svaki saborski zastupnik odabrao konkretan problem i njemu se posvetio, Hrvatska bi bila ljepše mjesto. Umjesto toga većina njih u Saboru mlati praznu slamu. Govore o svemu i svačemu, ali ništa konkretno ne poduzimaju. Treba priječi s riječi na djela i pokušati direktno poboljšati barem jedna mali detalj u Hrvatskoj. Jedino se tako može napraviti razlika. Uostalom, ja sam na temelju takvog rada izabrana za najbolju saborsku zastupnicu.

NACIONAL: Zašto je HSP ostvario tako loš rezultat na izborima?
- Izbornu sam noć provela u bolnici uz televizijski program. Bila sam šokirana. Znala sam da nam je rejting lošiji nego što je bio 2003. godine, ali ovo što se dogodilo nisam predviđala ni u svojim najgorim snovima. Odmaknuli smo se od pozicije konzervativne stranke desnog centra, što bi HSP po meni trebao biti, prema centru. Tu ima puno stranaka, a sve su po onome što zastupaju slične. HSP je oduvijek bio drugačiji, a to smo izgubili u posljednje četiri godine. Birači očito nisu podržali takvu promjenu u identitetu stranke. Dodajte tome odlazak Rožića i Tadića, aferu oko gradnje osječke dvorane i HDZ-ovu agresivnu kampanju prema nama, pa loš rezultat ne čudi. Ipak, uz sve to mislim da nismo trebali doživjeti ovakvu katastrofu.


ANTO ĐAPIĆ je nakon loših izbornih rezultata najavio odlazak s pozicije predsjednika HSP-aANTO ĐAPIĆ je nakon loših izbornih rezultata najavio odlazak s pozicije predsjednika HSP-aNACIONAL: Nije li to bilo svjesno popuštanje zbog ulaska u Europsku pučku stranku?
- Dijelom je to bio plan, no u tome smo otišli predaleko. Prioritet bi ipak trebali biti hrvatski birači i to što oni misle o nama. Tome smo se trebali posvetiti, a ne cijelo vrijeme popuštati i raditi kompromise zato da bismo dobili priznanje stranaca. Zanemarili smo birače, a to nas je na kraju skupo koštalo. To bi nam trebala biti pouka. Ono što se događa u Hrvatskoj je najvažnije. Uostalom, ja ne mislim da je HSP u očima Europe nepoželjna stranka.

NACIONAL: Zašto ste lutali u odabiru političkih partnera? Prvo ste podržavali HDZ, onda HDSSB, a na kraju ste se i s jednima i s drugima posvađali.
- Ne znam ni ja sama zašto se to događalo. To je bilo trenutačno skupljanje političkih poena bez ikakve dugoročnije vizije. Takvi obrati su bili neshvatljivi meni kao članici stranke, pa kako bi ih onda shvatili naši birači. To je također jedna stvar koju si HSP ne smije dopustiti. Što god da radimo mora biti u najboljem interesu građana ove zemlje i to im moramo obajsniti.

NACIONAL: Koliku odgovornost za izborni neuspjeh snosi predsjednik Đapić?
- Predsjednik Đapić snosi najveću odgovornost, ali nije jedini. Svi mi u užem vodstvu stranke također smo mogli raditi bolje i jasnije artikulirati svoje stavove.

Pejo TrgovčevićPejo TrgovčevićNACIONAL: Što ako se on odluči opet kandidirati?
- Ne znam što će on odlučiti. Moja odluka da se kandidiram nije napad na njega. Jednostavno, mislim da je došlo vrijeme za promjene. Izborni rezulatati pokazuju da birači ne žele HSP ovakav kakav je trenutačno, a ja mislim da znam što oni žele i kako stranku ponovno podići na pozicije iz 2003. godine. Također, mislim da je sazrelo vrijeme za ženu na čelu HSP-a. Znate kako kažu, čopor vukova uvijek predvodi vučica. Ja svoju odluku ne mislim povući, a hoće li se on ponovno kandidirati je njegova stvar.

NACIONAL: Mislite li da će birači prihvatiti ženu na čelu desničarske stranke kakav je HSP?
- Hrvatski birači su do sada uvijek podržavali uglavnom SDP i HDZ. Samo te dvije stranke su se izmjenjivale na vlasti u proteklih 17 godina. Pogledajte što se sa zemljom dogodilo u tom razdoblju. Sve dobro što smo imali je ili propalo ili pokradeno ili rasprodano, u zemlji caruje korupcija i neimaština. Ako u takvoj situaciji hrvatski birači odbiju glasati za nekoga tko je pošten i iskren samo zato što je ta osoba žena, onda su oni ti koji su odgovorni za sve loše stvari koje političari rade u Hrvatskoj.

NACIONAL: Ako pobijedite, hoćete li surađivati s Đapićem?
- Anto Đapić je dugo godina sam nosio ovu stranku i to su njegove zasluge koje nitko ne može osporiti. Bez obzira na ovaj izborni neuspjeh, mislim da on može još puno toga dati i zato bih mu ponudila savjetničku ulogu. Ja imam svoju viziju HSP-a, a on bi mi svojim iskustvom mogao pomoći da to i ostvarim.

Vlado Jukić (desno) također je najavio svoju kandidaturuVlado Jukić (desno) također je najavio svoju kandidaturuNACIONAL: Đapić je stranku vodio kao autokrat. Mislite li da je to bio dobar način?
- Istina je da je Đapić stranku vodio čvrstom rukom. U početku, dok je stranka stasala, takav pristup je bio koristan. Smatram da je kasnije počeo štetiti. Mi imamo tisuće članova koji rade za stranku, a od toga nemaju ništa. Oni ništa ni ne traže, ali sigurno žele da se njihov glas čuje. Zato je moja namjera da vrh stranke funkcionira kao tim. Naravno, u svakom timu se dogodi situacija kada kada netko treba presuditi. Mislim da je to posao predsjednika stranke i spremna sam preuzeti tu odgovornost, ali definitivno smatram da do svih važnih stranačkih odluka treba doći razgovorom. Također, stranku treba decentralizirati. Ne mogu se sve kadrovske odluke donositi iz Zagreba. Ljudima na terenu treba dopustiti da sami odaberu koga žele na svom čelu. Oni to sigurno mogu učiniti bolje od čelništva koje je stalno u Zagrebu.

NACIONAL: Može li HSP u budućnosti surađivati s HDZ-om nakon svega što su govorili o vama u ovoj kampanji?
- Mislim da je svima jasno da HSP ne može koalirati sa SDP-om. To je, s obzirom na to koliko se naši politički stavovi razlikuju, sasvim normalno. Jasno je da je jedini HSP-ov put do vlasti u koaliciji s HDZ-om, no to ne smije biti bezuvjetna koalicija s naše strane. U HDZ-u su znali da nas ne bi mogli kupiti kao ostale. Mi nismo budale koje će podržavati sve odluke koje oni donesu. Toga su se i bojali, a znali su da će oni, ako ostvarimo dobar rezultat, biti prisiljeni koalirati s nama. Loše smo reagirali kada je HDZ izašao s kampanjom gdje se tvrdi da je glas za nas, glas za SDP. Tu smo mi krenuli oštro na HDZ, a možda bi bilo bolje da smo se u kampanji bavili sobom. Mislim da bi za HDZ, ali i za hrvatski narod bilo pametnije da nisu išli đonom na nas. U takvim bi uvjetima HSP dobio između 10 i 12 mandata i sada bi zajedno formirali vlast. No HDZ-u to nije u interesu. Oni ne žele koalicijskog partnera koji će sudjelovati u vlasti. Njima više pašu partneri koje zanimaju samo fotelje. U startu zadovolje njihove zahtjeve, a poslije državom vladaju sami.

NACIONAL: I vi ste podbacili na izborima. U svojoj X. izbornoj jedinici osvojili ste samo 4 posto.
- Mislim da je bila velika pogreška to što je predsjednik Đapić bio postavljen za nositelja svih lista. Ja sam u svojoj izbornoj jedinici dobila četiri posto. Uvjerena sam da bih prešla prag da je na izbornom listiću bilo moje ime. Kada bi svatko nosio svoju listu, onda bi birači znali za koga glasaju i što im HSP nudi. Također, znali bi kome je od naših kandidata birači vjeruju, a kome ne. NACIONAL: Može li HSP izbjeći sudbinu HSLS-a koji se u sličnoj situaciji podijelio na dvije stranke?
- Ne vjerujem u takav rasplet. HSP je ipak stranka koja 17 godina funkcionira bez sudjelovanja u podjeli vlasti. To dokazuje da pravašima nisu bitne fotelje i pozicije, već stranka i ideali koje zastupa. Treba otvoreno razgovarati o budućnosti stranke, pa vjerujem da će onda i članovi stranke biti zadovoljni što sudjeluju u stvaranju novog razdoblja u povijesti stranke.

'Nije me strah konkurencije'

Daniel SrbDaniel SrbNACIONAL: Svoje kandidature su najavili Vlado Jukić, Danijel Srb i Pejo Trgovčević. Je li vas strah konkurencije?
- Voljela bih da bude nekoliko kandidata i da onda članovi odluče koga žele za predsjednika. Mislim da bi to dokazalo da je HSP stranka koja svoje probleme i bitna pitanja rješava na demokratski način. Do sada smo uvijek imali samo jednog kandidata, predsjednika Đapića, a mislim da to baš nije najbolje. Cijeli se unutarstranački izbori čine kao formalnost. Iako sam ja za Đapića glasala jer sam to željela, a ne zato što mi je to bilo nametnuto, mislim da to nije demokratski način. Nadam se da će biti barem četiri kandidata. To bi u svakom slučaju bila promjena, zato pozdravljam kandidaturu bilo kojeg od stranačkih kolega isto kao što sam sigurna da većina članstva pozdravlja moju kandidaturu.

'Za izdaju nema oprosta'

ODBJEGLI PRAVAŠI Miroslav Rožić i Tonči Tadić, koji su napustili Hrvatsku stranku prava uoči izbora, ne mogu se više vratiti u stranku, smatra Ruža TomašićODBJEGLI PRAVAŠI Miroslav Rožić i Tonči Tadić, koji su napustili Hrvatsku stranku prava uoči izbora, ne mogu se više vratiti u stranku, smatra Ruža Tomašić NACIONAL: Mislite li i vi da je HDZ nagovorio Rožića i Tadića na odlazak iz stranke? Kako gledate na njihov mogući povratak ako Đapić ne bude predsjednik stranke?
- Ne znam je li to bio HDZ, ali netko ih je sigurno potaknuo. Obojica su bili iznimno popularni članovi, saborski zastupnici koji su imali potporu stranke u svemu što su radili. S obzirom na tajming i okolnosti njihova odlaska u trenutku kada su izbori bili pred vratima, nema sumnje kako ih je netko od naših političkih suparnika potaknuo da to učine. Ako se mene pita, za njih nema povratka u HSP. Oni su izdali stranku, a za to nema oprosta. Jer tu se nije radilo ni o Anti Đapiću, ni o Peri Kovačeviću, ni o Ruži Tomašić. Rožić i Tadić su okrenuli leđa stranci u vrlo važnom trenutku, prema tome ne vidim što bi oni sada mogli raditi u toj stranci. Nakon takve izdaje povratka nema.

Vezane vijesti

Ruža Tomašić izabrana za predsjednicu HSP dr. Ante Starčević

Ruža Tomašić izabrana za predsjednicu HSP dr. Ante Starčević

Ruža Tomašić danas je u Zagrebu na Općem saboru Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSPAS) kao jedina kandidatkinja ponovno izabrana za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika