Objavljeno u Nacionalu br. 629, 2007-12-03

Autor: Nacionalova redakcija

TALIJANI POKREĆU BOMBARDIEROV PROJEKT

Europski centar za kanadere - Velika Gorica

INŽENJER LUCA SAVORELLI, šef tehnike u Soremu i kapetan Giordano Senesi, šef letačkih operacijaINŽENJER LUCA SAVORELLI, šef tehnike u Soremu i kapetan Giordano Senesi, šef letačkih operacija Nacional je došao u posjed pisma namjere talijanske tvrtke Sorem, najvećeg svjetskog operatera protupožarnih zrakoplova kanader upućenog zapovjedniku Zrakoplovnog tehničkog zavoda brigadnom generalu Vinku Štefaneku u kojem se konkretizira mogućnost suradnje dviju tvrtki. ZTZ-u se nudi da u ožujku 2008. primi dva kanadera i da njegovi djelatnici do konca svibnja obave tzv. C-servis na protupožarnim zrakoplovima pri čemu bi se ukupno utrošilo 10-12 tisuća radnih sati.
Kako Zrakoplovni tehnički zavod još uvijek nema međunarodni certifikat za održavanje zrakoplova JAR-145, servis bi nadzirali talijanski stručnjaci s međunarodnim certifikatom koristeći se infrastrukturom Zrakoplovnog tehničkog zavoda.

PISMO KOJE JE talijanska tvrtka Sorem poslala zapovjedniku Zrakoplovnog zavodaPISMO KOJE JE talijanska tvrtka Sorem poslala zapovjedniku Zrakoplovnog zavodaSorem je spreman pomoći Zrakoplovnom tehničkom zavodu u dobivanju certifikata u vremenu listopad 2008. - svibanj 2009. kako bi zaposlenici zavoda samostalno mogli obavljati servise na protupožarnim zrakoplovima u vlasništvu Sorema bez nadzora talijanskih stručnjaka. Dobivanjem međunarodnog certifikata djelatnici zavoda mogli bi servisirati ne samo kanadere u talijanskom vlasništvu već bilo koji kanader u svijetu. Nakon dobivanja certifikata sa Soremom bi se potpisao i ugovor o održavanju u trajanju do tri godine. Ipak, najveća prepreka dobivanju posla je činjenica kako ZTZ još uvijek nije izdvojen iz vojnog sustava i transformiran u trgovačko društvo unatoč tomu što je još prije dvije godine na najvišim razinama MORH-a donesen zaključak kako bi ZTZ trebao izaći na civilno tržište. Ponuda Sorema o dugoročnoj suradnji sa ZTZ-om samo je potvrda priče koju je objavio Nacional u prethodnim brojevima da hrvatska vlada izravno pregovara s proizvođačem zrakoplova kanader, kanadskom tvrtkom Bombardier, o tome da Zrakoplovni zavod iz Velike Gorice postane europsko središte za održavanjem flote kanadera, a kasnije i Bombardierove flote putničkih zrakoplova Q400 u suradnji s tehničkom potporom nacionalne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines koja ih je uzela u operativni najam na šest godina s mogućnošću produljenja. Jedna od prvih zadaća nove vlade svakako bi trebalo biti hitno rješenje problema Zavoda u Velikoj Gorici, odnosno njegova izlaska na svjetsko tržište, jer će u suprotnom svi unosni poslovi predviđeni za zavod propasti.

Vezane vijesti

Najintenzivniji ovogodišnji angažman zračnih Protupožarnih snaga

Najintenzivniji ovogodišnji angažman zračnih Protupožarnih snaga

Zračne protupožarne snage Oružanih snaga RH u proteklih devet dana, od 19. do 27. kolovoza, zabilježile su najintenzivniji angažman na požarištima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika