Objavljeno u Nacionalu br. 629, 2007-12-03

Autor: Nacionalova redakcija

TURSKI SUD PROTIV ATEISTA

Turci ne prihvaćaju Darwinovu teoriju evolucije

U TURSKOJ MNOGI Dawkinsonove knjige smatraju kontroverznimU TURSKOJ MNOGI Dawkinsonove knjige smatraju kontroverznimSud u Istanbulu pokrenuo je postupak protiv izdavača Erola Karaaslana, jer je objavio knjigu poznatog britanskog biologa Richarda Dawkinsa u kojoj on iznosi ateističke stavove. Dawkins je poznati zagovornik Darwinove teorije evolucije, te u svojim knjigama dokazuje kako se svijet razvija po zakonima prirode, a ne božjom voljom, što je snažno dokazivao u svojoj posljednjoj knjizi, koju je u 6000 primjeraka ljetos u Turskoj tiskao Karaaslan. Vlastima se obratio jedan čitatelj knjige, tvrdeći da je Dawkins svojim nijekanjem vjere uvrijedio Boga, te stoga mora biti kažnjen. Taj je čitatelj zatražio da se knjiga zabrani. Sud je već zatražio od Karaaslana da se pismeno izjasni o ovim optužbama. I neke ranije u Turskoj objavljene Dawkinsove knjige izazvale su kontroverze jer najveći dio Turaka, njih 75 posto, ne prihvaćaju teoriju evolucije, jer je smatraju nijekanjem vjere.

U posljednje doba turske su vlasti počele pažljivije kontrolirati što se u Turskoj objavljuje, pa se već nekoliko izdavača i autora našlo na sudu. U ovom slučaju našli su se neki koji Karaaslana brane tvrdeći da Dawkinsova knjiga ne može biti uvredljiva za tursku javnost, budući da se u njoj niječe kršćanski Bog, a ne raspravlja se o vjeri kako je shvaćaju muslimani.

Vezane vijesti

Japan nije odustao od kandidature za OI 2020

Japan nije odustao od kandidature za OI 2020

Japan i dalje razmatra mogućnost kandidature za Olimpijske igre 2020. godine unatoč trenutnoj krizi u kojoj se nalazi zemlja nakon razornog potresa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika