Objavljeno u Nacionalu br. 629, 2007-12-03

Autor: Berislav Jelinić

REKONSTRUKCIJA UBOJSTVA NA REMETAMA

Balaban i Ivana Šikić vidjeli su bljesak snajperista

SVJEDOCI UBOJSTVA IVANA ŠIKIĆ I BOŠKO BALABAN čuli su hitac i vidjeli bljesak dok su desetak metara dalje čekali da Zečević isparkira range rover, njega je metak pogodio dok je otvarao vrata autombila, a oni su nastavili razgovarati ne sluteći što se zapravo dogodilo

Snajperist je iz šume pogodio Zečevića u glavu. Ovaj se skljokao na zidić pokraj auta, vjerojatno na mjestu mrtav, a Ivana Šikić i Boško Balaban još dvije minute nisu primijetili da s njim nešto nije u reduSnajperist je iz šume pogodio Zečevića u glavu. Ovaj se skljokao na zidić pokraj auta, vjerojatno na mjestu mrtav, a Ivana Šikić i Boško Balaban još dvije minute nisu primijetili da s njim nešto nije u reduDavora Zečevića, 40-godišnjeg Zagrepčanina, koji je potkraj ovog mjeseca trebao izići na slobodu na uvjetno dosluženje 9-godišnje zatvorske kazne zbog raspačavanja droge, ubio je prošle subote navečer profesionalni ubojica nešto prije 21 sat, jednim hicem koji ga je pogodio u bočni dio glave. Zečević je izlazio iz stana svoje djevojke Ivane Šikić i zajedno s njom zaputio se u restoran “Apetit“ u Jurjevskoj ulici u Zagrebu na večeru, gdje su imali rezervaciju na ime Zečević. Zajedno s njih dvoje iz zgrade je izlazio i Boško Balaban, hrvatski nogometni reprezentativac i igrač Dinama iz Zagreba.

Svi su troje zajedno izišli na parkiralište. Ivana Šikić i Balaban pričali su o prinovi u njegovoj obitelji, a Zečević se zaputio prema range roveru Ivane Šikić. Ona se zadržala u razgovoru s Balabanom, koji je krenuo prema svom svijetloplavom mini morrisu. Ivana Šikić nije išla zajedno sa Zečevićem u automobil, htjela je pričekati da ga on prvo izveze nekoliko metara s mjesta gdje je bio parkiran, jer je pokraj njega bio jako blizu parkiran jedan audi all road. U jednom trenutku Ivana Šikić i Balaban začuli su zvuk koji ih je u prvi mah podsjetio na zvuk petarde, a iz smjera šume vidjeli su i kratkotrajni odsjaj.

Razgovarali su oko dvije minute ne primjećujući da s Zečevićem nešto nije u redu. Ivana Šikić pokušala je zatim dozvati Zečevića, ali on joj nije odgovarao. Potom je otrčala s druge strane auta. Ugledala je beživotnog Zečevića u sjedećem položaju na obližnjem zidiću. Metak mu je raznio glavu. Ivana Šikić počela ga je dozivati i uhvatila ga za glavu. U ruci je zapravo držala dio njegova mozga, a oči su mu doslovno izletjele iz duplji. Smrt je nastupila trenutno, a ubojica se izgubio s druge strane obronka obližnje šume.

Ubojica je dobro znao što je Zečević radio toga dana. Zečevića je te subote ujutro oko 8 sati u zatvoru pokupila Ivana Šikić. Dovezli su se u Zagreb, a on je otišao u grad, te je nešto kasnije pokupio Ivanu Šikić koja je otišla k frizerki na Vrbanima. Potom su zajedno posjetili Zečevićeve roditelje u Gajnicama. Predvečer su se, oko 18.30, vratili u stan na Remetskom kamenjaku. Nešto prije 21 sat zaputili su se prema restoranu “Apetit“, ali onamo nisu stigli. Ubojica je Zečevića mirno čekao u obližnjoj šumi preko puta zgrade. Kako bi si proširio kut pucanja, čak je polomio neke grane između drveća.

DAVOR ZEČEVIĆ, samo tri tjedna prije izlaska na uvjetno dosluženje devetogodišnje zatvorske kazne smaknut snajperskim hicem u RemetamaDAVOR ZEČEVIĆ, samo tri tjedna prije izlaska na uvjetno dosluženje devetogodišnje zatvorske kazne smaknut snajperskim hicem u RemetamaNekoliko minuta nakon ubojstva Boško Balaban još nije mogao vjerovati da je Zečević ubijen. Bio je potpuno šokiran, ali je pokušao utješiti Ivanu Šikić, koja je nekontrolirano vikala. Balaban je mislio da je Zečević možda ranjen, pa ga je iz sjedećeg položaja izvukao nekoliko metara i polegao. Ivana Šikić je ispod Zečevićeva beživotnog tijela stavila svoju jaknu. Ubrzo su iz zgrade izišli i susjedi, a samo nekoliko minuta kasnije stigli su policija i hitna pomoć. Balaban i Ivana Šikić, zajedno s pristiglim susjedima, zbog pravila policijskog postupanja u takvim situacijama proveli su veći dio večeri na mjestu ubojstva. Ivanu Šikić kasnije je tijekom noći u policiju na informativni razgovor odvezao njezin prijatelj, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Vjerojatno je Zečevićevo ubojstvo dugo planirano. Moguće je da je ubojica imao i doušnike u lepoglavskom zatvoru gdje je Zečević trebao ostati do 21. prosinca. Zečević je prije prošlog vikenda dvaput iskoristio mogućnost odlaska na vikend izvan zatvora. Jednom u listopadu i prošli vikend. Tih dana moglo ga se vidjeti i u središtu Zagreba. Posljednju subotu u listopadu Zečević je u Bogovićevoj ulici pio kavu na terasi kafića “Bulldog“ zajedno s Ivanom Šikić i Veliborom Momčilovićem, a nakratko im se pridružio i Siniša Šošo sa suprugom.


Zečević je dobio i izvanredni dopust od tri dana u studenome, jer mu je majka tada operirala tumor na mozgu. Svaki put kad bi odlazio izvan zatvora, Zečević je to morao najaviti zatvorskoj referentici. U pravilu se to čini nekoliko dana prije, najčešće početkom tjedna. Uoči fatalnog izlaska Zečević se dvoumio hoće li izići u subotu ili nedjelju, jer mu je i otac bolestan, pa je htio biti uz njega tijekom nekih liječničkih pretraga. Upravo zato Ivana Šikić tek je prošlog četvrtka dojavila referentici da Zečević planira izići u subotu. Dakle, ubojica je tu činjenicu mogao doznati najviše dva dana uoči ubojstva. To upućuje na to da je naručitelj dugo planirao ubojstvo, da je unaprijed angažirao ubojicu, koji je unaprijed odredio i isplanirao način likvidacije, te da se samo čekao povoljni trenutak.

Ubojici su posao olakšale i vremenske okolnosti. Prošle subote navečer na Remetskom kamenjaku u Zagrebu bilo je relativno hladno. U vrijeme ubojstva, oko 21 sat navečer, ondje je bilo 5-7 stupnjeva Celzija, nije bilo magle, padalina, ni vjetra. Bile su to idealne okolnosti za smireni hitac bez otegotnih popratnih okolnosti, koje su mogle utjecati na preciznost. Kako je vidljivost bila relativno povoljna za strijelca, nije morao koristiti tzv. night vision optiku. Bez obzira na sve to, nema nikakve sumnje da je Zečevića likvidarao profesionalni ubojica. Policija na mjestu zločina, bar koliko je dosad poznato, nije našla nikakve čahure, koje bi olakšale odrediti tip oružja koje je ubojica koristio. Ubojica je ispalio dum-dum metak, ali zasad nije poznato kojeg kalibra.

PUCANJ je stigao s brijega iznad zgrade, a snajperist je zatim preko brda pobjegao do mjesta gdje ga je vjerojatno čekao prijevozPUCANJ je stigao s brijega iznad zgrade, a snajperist je zatim preko brda pobjegao do mjesta gdje ga je vjerojatno čekao prijevozAko je ubojica iz Hrvatske, bio bi to komandos, sa specijalističkom obukom baš za pucanje iz snajpera, koji jako dobro poznaje vlastito oružje. Da bi to mogao biti slučaj, pokazuje i to što je Zečević ubijen jednim metkom. Za tako suvereno pucanje puno je važnije poznavati oružje, nego imati povoljne okolnosti za pucanje. U tom slučaju ubojica bi radio sam i imao vlastitu logistiku, što je za ovakve slučajeve najpametnije.

Ako ubojica nije iz Zagreba, tada sigurno postoje i suizvršitelji. Lako je moguće da je oružje ubojicu čekalo, odnosno da ga nije nosio sa sobom. U tom slučaju ubojica je morao i vježbati na takvom oružju, da ga bolje upozna, zajedno s optikom i streljivom. Moguće je i da je oružje samo posuđeno iz vojnih krugova, te naknadno vraćeno. U tom slučaju možda je ubojica koristio pušku koja je u standardnom naoružanju vojnih ili policijskih jedinica, ili je ukradena iz tih kontingenata oružja, pa se nalazi u nečijoj privatnoj arhivi.

Četrdesetogodišnji Davor Zečević rodio se u Zagrebu i školovao za grafičkog dizajnera. Formalno je bio nezaposlen, nominalno se uzdržavao od poslova s nekretninama, a zapravo je bio umiješan u kamatarenje i brojne druge nezakonitosti. Dobro je od toga zarađivao, imao je dobre manire i bio na glasu kao šarmantan muškarac privlačan ženama. U javnosti se za njega čulo nakon spektakularnog uhićenja tzv. zločinačke organizacije, nakon neuspjelog pokušaja ubojstva Vjeke Sliška, kad je slučajno ubijen prolaznik Zoran Domini. Osuđen je na kraju samo za raspačavanje droge, ali je bio osumnjičen i kao nalogodavac dvaju ubojstava - onih Željka Šobota i Ivana Šakote.

Šobot je ubijen na Selskoj cesti u ožujku 1999. strojnicom “Ero“ na kojoj se vidjela brojčana oznaka 173562. Prateći taj broj balističar Damir Čatipović na sudu je izjavio da je ta puška bila isporučena iz tvornice Arma u skladište vojarne Lučko. Predstavnici MORH-a godinama nisu htjeli identificirati osobu koja je zaduživala to oružje.

BOŠKO BALABAN, slučajni očevidac hladnokrvnog ubojstva iz zasjedeBOŠKO BALABAN, slučajni očevidac hladnokrvnog ubojstva iz zasjedeZečević je dvaput oslobođen optužbi za Šobotovo ubojstvo. Drugi put to se dogodilo u veljači 2007. Sudac Siniša Pleše rekao je u obrazloženju presude da ni tijekom ponovljenog suđenja nije dokazano da je Zečević ubio Šobota, jer ga nijedan očevidac nije prepoznao. “Krug indicija“, dodao je, “ne zatvara ni činjenica da su u blizini mjesta ubojstva pronađene Zečevićeve rukavice, te što je bivši zaštićeni svjedok protiv tzv. zločinačke organizacije Zoran Miletić ranije teretio Zečevića, govoreći o njegovu navodnom planiranju Šobotova ubojstva.“ Miletić je poslije promijenio iskaz i na drugom suđenju nije više teretio Zečevića.

Zečević je prije dvije i pol godine iz zatvora obnovio ljubavnu vezu s Ivanom Šikić, koja ga je u Lepoglavi često posjećivala. On je s njom kontaktirao telefonom, te su se ubrzo ponovo zbližili. Njih su dvoje bili u vezi i nekoliko godina prije. Tada su hodali gotovo tri godine. Čini se da ga Ivana Šikić nikada nije preboljela. Zato je odlučila tolerirati i njegov teški životni položaj i pristala biti s njim čak i dok je bio u zatvoru. Nakon njegova izlaska planirali su zasnovati obitelj. Zato je Ivana Šikić i kupila veliki automobil - džip range rover, koji plaća oko 5000 kuna mjesečno na leasing u trajanju od 7 godina. Nacional je pokušao s njom stupiti u kontakt kako bi od nje doznao što se točno dogodilo u noći Zečevićeva ubojstva, ali je ona odlučila ostati nedostupna.

Zečević je u posljednja tri mjeseca svog života bližnjima znao govoriti da ima predosjećaj da mu prijeti opasnost. To je vjerojatno doznao posredno, ali nije shvaćao previše ozbiljno. Inače se ne bi kretao blizu stana Ivane Šikić okruženog šumom, jer je to nesigurna lokacija. Motivi Zečevićeva ubojstva vjerojatno će se teško otkriti, a pojavila su se o tome u novinama razna nagađanja. Prema jednom, Zečević je ubijen jer se otkrilo da zajedno s obitelji, navodno u bijegu od IVANA ŠIKIĆ, djevojka ubijenog Davora Zečevića, nakon ubojstva je morala prema pravilima policijskog postupanja nekoliko sati provesti na mjestu zločina, a na ispitivanje u policiju ju je odvezao prijatelj, odvjetnik Ljubo Pavasović ViskovićIVANA ŠIKIĆ, djevojka ubijenog Davora Zečevića, nakon ubojstva je morala prema pravilima policijskog postupanja nekoliko sati provesti na mjestu zločina, a na ispitivanje u policiju ju je odvezao prijatelj, odvjetnik Ljubo Pavasović Viskovićdugova, planira emigrirati u Crnu Goru, otkud potječu njegovi roditelji. Zečević je imao poslovne planove vezane uz Crnu Goru, ali nije onamo planirao emigrirati. Na zemljištu u vlasništvu njegove obitelji u Crnoj Gori otkriveni su izvori vode. Njegova obitelj dobila je koncesiju da tu vodu eksploatira. Zečević se u budućnosti kanio time baviti, ali ne i odseliti se iz Hrvatske. Planirao je osnovati i tvrtku u Hrvatskoj, koja bi formalno otkupila njegovu tvrtku u Crnoj Gori koja je dobila tu koncesiju. Tako bi taj posao formalno imao sjedište u Hrvatskoj.

Moguće je da su Zečevića ubili i njegovi eventualni dužnici, kojima je bilo jeftinije angažirati plaćenog ubojicu nego vratiti dug.

Na kraju, moguće je i da su ga ubili oni koji ga smatraju odgovornim za ubojstva Zorana Šobota i Ivana Šakote. Policija se maksimalno angažirala na pokušaju da rasvijetli Zečevićevo ubojstvo. Među ostalim, provjeravaju se svi s kojima je Zečević posljednjih mjeseci kontaktirao. Policija provjerava i mobitel koji je koristio u posljednja dva tjedna. Riječ je o pre-paid broju 099 400 4000. Kupila ga je Ivana Šikić prije dva tjedna. Zečević ga je koristio samo prošle subote. Međutim, on je neke razgovore vodio i s raznih telefonskih govornica u Zagrebu. Policija je doznala za te lokacije i sada intenzivno provjerava koga je sve Zečević zvao. Moguće je da bi te osobe mogle imati ključ tajne Zečevićeva ubojstva.

Smaknuće s udaljenosti od 50 metara

Ubojica je, po svemu sudeći, pucao iz ležećeg položaja, što znači iz oružja koje je bilo oslonjeno na nožice. Zečević je ubijen jednim hicem, a poprište zločina otkriva da njegov ubojica od njega nije bio udaljeniji od 50 metara. Upravo tolika blizina ubojici je omogućila da Zečevića likvidira jednim hicem, jer tada nema značajnijih odstupanja putanje zrna.
Ubojica se poslužio optičkim nišanom, koji je u sebi mogao imati ugrađenu luminiscenciju. To je tzv. pasivni nišan, koji strijelcu označava metu unutar ciljnika, ali to nikomu drugom nije vidljivo.
Policija ne isključuje mogućnost da je ubojica iz Srbije ili iz Rusije, a sumnja i da je već napustio Hrvatsku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika