05.12.2007. / 13:22

Autor: Martina Čizmić

DEMANT SDP-A

SDP opovrgava spekulacije o mogućoj koaliciji s HDZ-om

SDP je u potpunosti demantirao danas obavljeni tekst u Večernjem listu pod naslovom "Milanović razmišlja i o velikoj koaliciji", odnosno "U SDP-u razmišljaju i o koaliciji s HDZ-om".

"U potpunosti je netočno da SDP teorijski razmatra sve mogućnosti: od manjinske vlade do velike koalicije HDZ-SDP-HNS-IDS. Autorica teksta navodi i da se velika koalicija spominje među rijetkima u SDP-u iz čega se nikako ne može izvući naslov da u SDP-u razmišljaju i o koaliciji s HDZ-om, a još manje da o tome razmišlja Milanović, kao što stoji na naslovnici Večernjega lista", stoji u priopćenju koje potpisuje tajnik stranke Igor Dragovan.

Također u priopćenju se ističe da je objavljeni tekst u najmanju ruku nevjerodostojan budući da je krcat pozivanjem samo na neimenovane izvore i citiranja njihovih razmišljanja.

U članku Večernjaka stoji da se u SDP-u ravnaju po filozofiji "borba do kraja" te da ne odustaju od pokušaja da sastave vladu lijevog centra, no razmišljaju i o drugim varijantama. Tako su u igri mogućnosti poput manjinske vlade pa sve do velike koalicije HDZ-SDP-HNS-IDS koja bi ostavila žuto-zelene po strani. U SDP-u smetaju glasine koje kruže oko pregovora.

"Otkuda priče da se Milanović uopće ne javlja Friščiću. Zvao ga je dva dana, a Friščić se nije javljao na telefon. Logično je da ćemo ih prestati zvati, ako se ne javljaju", kažu u SDP-u. Dodali su da ih zanima hoće li HSS ignorirati signale koje im šalje njihovo članstvo da se priklone SDP-u.

"Znamo da u HSS-u ima onih koji su nam skloni, ali nam nije jasno o čemu to HSS i HDZ mogu pregovarati? O onom o čemu su četiri godine napadali HDZ? O ZERP-u? O referendumu o NATO-u? Zar je HSS spreman odustati od svega?", pitaju se u SDP-u.
Ideja vlade bez koalicije HSS-HSLS čini se primamljivom, ali je pitanje da li je i ostvariva. Možda je rješenje u manjinama.

"Zastupnicima manjina problem je HDSSB i HSP. Nećemo s njima u koaliciju. Želimo formirati vlast da bi i manjinama bilo bolje. Zato nam je u drugom krugu konzultacija nužna njihova sigurna potpora", kažu u SDP-u. Smatraju da je velika koalicija u kojoj bi bili HDZ-SDP-HNS-IDS najmanje vjerojatna opcija.

Ulogu predsjednika Mesića i dalje vide presudnom, no svjesni su da će on prihvatiti svaku kombinaciju koja bude jasno dokazana. Odnosno, mandat će dobiti onaj tko dokaže da ima većinu. U SDP-u se pitaju što će se dogoditi i kome će pripasti mandat ako se oni pojave sa 71 potpisom potpore, a HDZ sa 67.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika