05.12.2007. / 10:51

Autor: Katarina Zorić

BEZVLAĐE

ZERP stupa na snagu bez Sabora

Ako nova vlada ne bude formirana do 1. siječnja, neće imati tko predložiti eventualnu odgodu ZERP-a, koji će zbog toga automatizmom na dan Nove godine stupiti na snagu…

Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas počet će se primjenjivati i na zemlje članice EU-a početkom siječnja 2008. godine. Zbog toga su i sve učestaliji i žešći zahtjevi Slovenije i Italije da Hrvatska odustane od odluke koju je Sabor donio prije godinu dana, piše Novi list.

Zaštićeni pojas jedna je od važnijih tema pregovora HDZ-a, HSS-a i HSLS-a o formiranju koalicijske vlade, s obzirom na to da su HSS i HSLS tijekom predizborne kampanje inzistirali na neodgodivoj primjeni ZERP-a. Ako nova vlada ne bude formirana do 1. siječnja, neće imati tko predložiti eventualnu odgodu ZERP-a, koji će zbog toga automatizmom na dan Nove godine stupiti na snagu. Međutim, suspenziju te odluke može predložiti i bilo koji zastupnički klub, matični saborski odbor ili zastupnik, koju bi onda trebao izglasovati novi saziv Sabora.

Prema nekim spekulacijama, problem ZERP-s mogao bi biti riješen na način da se do 1. siječnja uopće ne konstituira parlament. Ustav nalaže da se Sabor konstituira u roku od 20 dana od objave službenih rezultata izbora. S obzirom na to da se u nedjelju, 9. prosinca, ponavljaju izbori na nekoliko biračkih mjesta, uz eventualne prigovore i žalbe, moguće je da konačni rezultati budu poznati tek 18. prosinca. Tada se rok za konstituiranje može protegnuti sve do 7. siječnja, kada bi ZERP već bio na snazi tjedan dana. To bi moglo biti i elegantno političko opravdanje pred EU-om zbog čega Hrvatska, sve da je i htjela, nije mogla promijeniti odluku o pojasu.

Podsjetimo, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ovoga je tjedna izjavio da se nada da će se ipak postići dogovor oko ZERP-a, iako u Hrvatskoj još nije sastavljena nova vlada, dok se njegov šef, premijer Janez Janša, nada da će vlada biti što skorije imenovana, kako bi Ljubljana i Rim u Zagrebu dobili sugovornika za pregovore. Odgodu aktiviranja ZERP-a na članice EU-a očekuje i predsjednik talijanske vlade Romano Prodi.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika