05.12.2007. / 12:22

Autor: Katarina Zorić

ZAŠTITARI

"Dok su nama životi ugroženi, trgovački centri brinu samo za svoju zaradu"

Zakonske izmjene donekle su promijenile način funkcioniranja zaštitarskoga posla, pojašnjava Martić, a to se dobro vidi i na ovom posljednjem slučaju gdje je prijenos novca osiguravao veći broj zaštitara…

Policija još uvijek traga za razbojnikom koji je pobjegao nakon jučerašnjeg oružanog obračuna sa zaštitarima Sokola Marića ispred trgovačkog centra "Getro" u Sesvetama.

Zaštitari su jednog pljačkaša ubili, a drugoga teško ranili. Treći razbojnik, policiji poznat, pobjegao je automobilom Opel omegom metalik sive boje.

Ubijeni i ranjeni razbojnik poznati su policiji zbog krađa, iznuda i krivotvorenja novca.

I ovaj slučaj još je jednom ukazao na nezavidan položaj zaštitara, a predsjednik Udruge tjelesne zaštite Ceha zaštitara Neven Martić nije iznenađen napadom jer, kako kaže, iskustva pokazuju da se upravo u predblagdanskom vremenu događa najveći broj razbojstava.

"I u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama rizični su dani oko blagdana, dakle prosinac i siječanj. Građani troše više novca, a trgovine postaju meta razbojnika i kriminalaca. Prošle je godine zabilježen veći broj napada i to uglavnom na zaštitare koji su osiguravali prijenos novca od trgovačkih centara do oklopnih vozila. U ove predblagdanske dane treba pojačano paziti" upozorava Martić.

Zakonske izmjene donekle su promijenile način funkcioniranja zaštitarskoga posla, pojašnjava Martić, a to se dobro vidi i na ovom posljednjem slučaju gdje je prijenos novca osiguravao veći broj zaštitara.

"Koliko znam u najnovijem slučaju zaštitari su dobro odreagirali i sve su napravili u skladu sa zakonskim propisima", kaže Martić.

Hrvatski zaštitari već godinama upozoravaju na loše stanje u zaštitarstvu, a kao najveći problem ističu novac, odnosno male plaće koje nikako ne prate njihov rizični posao.

"Stvarni problem u zaštitarstvu je niska cijena zaštitarskih usluga, a ipak iz tih se novaca sve mora financirati, uključujući i plaće radnika. Vani je ovaj posao bolje plaćen, a kod nas su cijene sata rada niske i iz toga proizlaze svi problemi.", pojašnjava Martić ukazujući na apsurdnu situaciju u trgovačkim centrima. Iako velike trgovačke kuće izgrađuju ogromne prodajne površine, kaže Martić, nisu u stanju izgraditi ni 20-ak kvadrata za zaštitu novca, ali i ljudi.

"Trgovački centri grade ogromne prostore za prodaju robe, a sve zbog zarade novca. I onda kada taj novac zarade ne vode računa o njegovoj zaštiti, ali ni o zaštitarima čiji su životi ugroženi. Mi već godinama upozoravamo da bi se u sklopu velikih trgovina trebale izgraditi i male sigurnosne prostorije za smještaj novca u koje mogu ući blindirana vozila i posao prijenosa obaviti što sigurnije. To što prije treba urediti" zaključuje Martić.

Vezane vijesti

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Muškarac osumnjičen za sinoćnju pljačku poslovnicu Privredne banke na Jarunu u ulici Hrvoja Macanovića preminuo je noćas u Kliničkoj bolnici Sestara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika