05.12.2007. / 12:35

Autor: Martina Čizmić

ARGENTINA

Umro bivši ustaški dužnosnik Ivo Rojnica

Centar Simon Wiesenthal želio je optužiti Rojnicu za progon Srba, Židova i Roma na području Dubrovnika tijekom Drugog svjetskog rata. Rojnica se u medijima uvijek izjašnjavao da nije kriv

Direktor Margelova instituta Alen Budaj obavijestio je javnost da je bivši visoki dužnosnik ustaškog režima Ivo Rojnica, umro 1. prosinca u Buenos Airesu u 93. godini. Izrazio je ogorčenje jer Rojnica nikada nije izveden pred lice pravde. Informaciju o smrti dobio je od Centra Simon Wiesenthal koji ima svoju podružnicu u Argentini.

Centar Simon Wiesenthal želio je optužiti Rojnicu za progon Srba, Židova i Roma na području Dubrovnika tijekom Drugog svjetskog rata. Rojnica se u medijima uvijek izjašnjavao da nije kriv. On je 1941. godine bio ustaški stožernik u Dubrovniku.

Svjedoci su tvrdili da je sustavno progonio Židove i Srbe te da postoje naredbe s njegovim potpisom o zaplijeni židovske imovine i ograničenju građanskih prava Židova kojima je zabranjivan prolaz ulicama i držanje trgovina.

Od 1947. živio je u Argentini. Početkom devedesetih čak je bio i opunomoćeni predstavnik Hrvatske u Argentini. Prema argentinskim arhivima, Rojnica je ušao u zemlju pod imenom Ivan Rajčinović. Nakon što je 1951. dobio argentinske dokumente, 1954. pokrenuo je administrativni postupak za promjenu prezimena i iz Rajčinović se vratio na Rojnica.

Sebe je opisivao kao uglednog poduzetnika. Njegove tekstilne tvornice navodili su kao primjer uspješnog poslovanja. Pisao je i o životu hrvatske emigracije u Argentini u drugoj polovici 20. stoljeća. Sudjelovao je u pokretanju časopisa o hrvatskoj književnosti, povijesti, kulturi, baštini i politici na španjolskom "Studia Croatica".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika