05.12.2007. / 12:39

Autor: Marijana Zrinjski

PETICIJA ZA SMJENU UREDNICE NA HTV-U

Hloverka: "Napadaju me kukavice"

Na internetu je u ponedjeljak pokrenuta peticija kojom se prikupljaju potpisi građana za smjenu glavne urednice Informativnog programa HTV-a, Hloverke Novak Srzić. Inicijatori peticije svoj zahtjev objašnjavaju nekompetencijom sadašnje glavne urednice za obnašanje navedene dužnosti.

"Hrvatska televizija je javna televizija, medij s najvećim utjecajem na društveni i politički život u Republici Hrvatskoj i stoga želimo da program uređuju i vode stručne, kompetentne, nepristrane, nekompromitirane i nekorumpirane osobe. Kao obveznici plaćanja TV pretplate vjerujemo da imamo i određena prava, uključujući i pravo na objektivno informiranje. Ovom peticijom izražavamo naše stavove i ujedno tražimo postupanje nadležnih državnih institucija prema navedenim zahtjevima", stoji u tekstu koji prati peticiju.

Potpisnici peticije zamjeraju Hloverki Novak Srzić da je na mjesto urednice postavljena političkim putem po kriteriju podobnosti, a ne sposobnosti, da je dokazano politički pristrana i kompromitirana osoba još od devedesetih godina prošloga stoljeća, da je smijenila, odnosno degradirala, ponajbolje urednike i voditelje na HTV-u, da je organizirala neprofesionalno i pristrano praćenje izbornih rezultata u noći, te da je i dalje nastavlja s neprofesionalnim i pristranim informiranjem o postizbornim aktivnostima i naporima oko sastavljanja nove Vlade RH.

Zahtijevaju da se urednicu Informativnog programa skine s dužnosti te da se provede javni natječaj za izbor glavnog urednika/urednice informativnog programa HTV-a. Isto tako od nove Vlade traže promjenu zakona o HRT-u kako bi se onemogućilo ponavljanje izbora ravnatelja, urednika i novinara prema političkim kriterijima.

Inače, ovu je peticiju koju je za dva dana potpisalo 366 osoba, pokrenula je osoba koja se potpisuje s "Običan čovjek". Kaže "da je uvidio što je to trulo u državi Danskoj, da prati i druge medije u zemlji i inozemstvu, razmišlja svojom glavom i donosi zaključke na temelju informacija iz različitih izvora, te vjeruje da su i drugi obični ljudi uvidjeli propuste na HTV-u i da će podržati ovu peticiju".

Hloverka Novak Srzić za Nacional.hr peticiju je nazvala uličnom metodom čovjeka koji se bori za svoje interese. "Čula sam za tu peticiju, a isto tako sam čula da je stranica pokrenuta iz Texasa i da netko jako pazi da ne otkrije svoj identitet. Tu peticiju smatram samo jednim od pritiska interesnih lobija. To je kukavičluk", kazala je te najavila da će zatražiti policijsku istragu o tom čovjeku.

"Ja bih rado da se ta osoba otkrije pa da se sučelimo zajedno u emisiji na HTV-u. Zašto ne? Ja se toga ne bojim. Zanimaju me njegovi argumenti i što ga je to natjeralo da pokrene peticiju". Naglašava da je za urednicu izabrana prema postojećem Zakonu kao i njezini prethodnici. Na optužbe o neprofesionalno odrađenim izborima odvraća kako javnu televiziju radi toga nije nazvao niti jedan građanin, a Državno izborno povjerenstvo nije imalo nikakvih pritužbi na praćenje parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika