05.12.2007. / 14:57

Autor: Marko Biočina

SDP-OVI DONATORI

Linić 80 tisuća, Lučin 69 tisuća, a Ranko Ostojić 0 kuna

SDP je još 23. studenog, dva dana prije početka parlamentarnih izbora objavio popis osoba koje su toj stranci donirale financijska sredstva. Uglavnom se radi o poznatim članovima stranke i SDP-ovim dužnosnicima na lokalnoj i državnoj razini.

Apsolutni rekorder je Slavko Linić, koji je za predizbornu kampanju svoje stranke donirao čak 82 tisuće kuna. Drugi na listi darežljivih SDP-ovaca je bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin koji je SDP-u poklonio tek nešto manje od 70 tisuća kuna. Većina istaknutih članova SDP-a se nalazi na popisu, a iznosi koje su donirali kreću se u rasponu od 15 do 25 tisuća kuna.

Sam predsjednik stranke Zoran Milanović odvojio je 14650 kuna, a donedavni premijerski kandidat Ljubo Jurčić 16900 kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također nije štedio doniravši 21 tisuću kuna, a novac su SDP-u poklonili i njegovi bliski suradnici iz Gradskog poglavarstva. Prednjači direktor zagrebačkog Holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš s 30 tisuća kuna, a slijede zagrebački dogradonačelnici Ivo Jelušić s 18 tisuća i Ljiljana Kuhta Jeličić s 13,5 tisuća kuna. Duško Ljuština dao je 6,5, a Pavle Kalinić samo 3 tisuće kuna.

Zanimljivost je to što je pokojni Ivica Račan do travnja 2007. godine uplatio 12800 kuna.

Deneš Šoja, pobjednik na listi za mađarsku nacionalnu manjinu u XII izbornoj jedinici nije se još izjasnio s kime će koalirati u budućem sazivu parlamenta, no dokaz da je nominalno bliži SDP-u je i činjenica da je toj stranci donirao 1300 kuna.

Na SDP-ovom popisu donatora nalazi se i značajan broj javnosti nepoznatih imena, od kojih su neki stranci donirali značajne iznose. Tako su Andrija Vranković i Luka Marković dali po 70, a Latica Ivković i Andrea Rodgeras Ferer u SDP-ovu po 50 tisuća kuna.

Ipak nisu svi SDP-ovci bili tako darežljivi. Primjerice, SDP-ova zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Iva Prpić je donirala 348 kuna.

Također, nisu zabilježene donacije nekih visokih dužnosnika stranke, od kojih su neki čak figurirali kao budući ministri, ako SDP pobijedi na izborima. Tako svojoj stranci ni kune nije donirao Ranko Ostojić, koji je predvodio stranačku listu u IX izbornoj jedinici, a na popisu donatora nema ni njegovog prezimenjaka Rajka, kandidata za mjesto ministra zdravstva te SDP-ovog župana Požeško-slavonske županije Zdravka Ronka

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika