05.12.2007. / 14:59

Autor: Marijana Zrinjski

NEW YORK

Bojanka educira djecu o svećenicima pedofilima

Katolička crkva u New Yorku na zanimljiv način pokušava upozoriti djecu na opasnost seksualnog zlostavljanja od strane svećenika pedofila.

Ove godine bojanke sa temama zlostavljanja pod nazivom "Biti prijatelji, biti siguran, biti katolik" distribuirane su u stotinjak škola u New Yorku kao dio crkvenog programa "Sigurno okruženje".

Jedna slika u knjižici pokazuje Anđela čuvara koji lebdi iznad dječaka ministranta, dok se svećenik nalazi u pozadini. Pored druge slike stoji rečenica koju izgovara anđeo: "Zbog sigurnosnih razloga dijete i odrastao čovjek ne bi smjeli biti zajedno zatvoreni u prostoriji".

David Clohessy, voditelj Mreže preživjelih, odnosno seksualno zlostavljanih od strane svećenika, pozdravio je inicijativu.

Inače, u SAD-u su se godinama skrivali svećenici koji su zlostavljali djecu sve dok nadbiskup u Bostonu nije priznao kako je štitio svećenika za koga je znao da je zlostavljač. Prema grupi "Biskupska odgovornost" od tada je oko tri tisuće svećenika od ukupno 42 tisuće svećenika diljem zemlje, optuženo za takav zločin.

Od tog skandala Katolička crkva u SAD-u potrošila je oko 2,8 milijardi dolara na saniranje štete, a neke su biskupije čak natjerane na prodaju dijela svog imanja.

S obzirom na nedavnu presudu protiv rapskog svečenika Drage Ljubičića, koji je zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima osuđen  na tri godine zatvora, možda je došlo vrijeme da i Katolička crkva u Hrvatskoj razmisli  o uvođenju sličnih mjera borbe protiv pedofilije.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika