05.12.2007. / 17:14

Autor: Nina Tomljanović

PUŠTANJE NA SLOBODU

Gotovinina obrana uložila žalbu na odluku Haaškoga suda

Obrana je smatra kako je raspravno vijeće pogrešno zaključilo da se general Gotovina ne bi vratio u pritvor te da su jamstva hrvatske Vlade nedostatna, uzevši u obzir to da Hrvatska postaje nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a

Obrana generala Ante Gotovine uložila je žalbu na nedavnu odluku Haaškoga suda kojom je odbijen Gotovinin zahtjev puštanja na slobodu do početka suđenja.

Obrana smatra kako je raspravno vijeće pogrešno zaključilo da se general Gotovina ne bi vratio u pritvor te da su jamstva hrvatske Vlade nedostatna, uzevši u obzir to da Hrvatska postaje nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. "Raspravno vijeće pogriješilo je kada je zaključilo da Gotovina nije pružio nikakve uvjerljive dokaze da je promijenio svoj stav prema dolasku na suđenje", navodi se u podnesku Luke Mišetića.

Također se ocjenjuje da se sudsko vijeće oslonilo isključivo na ponašanje generala Gotovine prije uhićenja čime mu je uskraćena svaka mogućnost da dokaže da se promijenio.

Iako je Vijeće prihvatilo da je hrvatska Vlada pokazivala volju za suradnjom u uhićenju generala Gotovine, ono je ipak ocijenilo da njezina jamstva nisu dovoljna.

Gotovinina obrana je 8. kolovoza zatražila puštanje na privremenu slobodu ponudivši uz jamstva hrvatske Vlade i nošenje elektronske narukvice te jamstva zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe i Gotovinina osobna jamstva. Tim jamstvima vijeće nije pridalo nikakvu težinu.

Mišetić kao argument u prilog promijenjenim okolnostima koje bi dopustile Gotovinino puštanje na privremenu slobodu, navodi i da tijekom njegova dvogodišnjeg pritvora tužiteljstvo nije dostavilo nikakve dokaze koji bi neposredno pokazali odgovornost za zločine iz čega proizlazi slabost optužnice, a što predstavlja važan čimbenik u odluci o puštanju na slobodu.

Odvjetnik Mišetić također smatra kako je vijeće pogriješilo kada je odbacilo jamstva Vlade, u kontekstu Gotovinina bijega, kazavši kako je Vlada znala za bijeg te da su jamstva dana u skladu s tim. Napominje kako nijedno razumno vijeće ne bi odbacilo jamstva buduće članice Vijeća sigurnosti UN-a a da prije ne sasluša njihove predstavnike.

General Gotovina u pritvoru Haškog suda je gotovo pune dvije godine, nakon što je uhićen 7. prosinca 2005. godine na Kanarima. Suđenje bi trebalo započeti sljedeće godine.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika