05.12.2007. / 19:15

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Poettering se nada brzom formiranju vlade

Nakon sastanka, Poettering je izjavio kako su pregovori o pristupanju koje je vodio Ivo Sanader napredovali kazavši kako se nada da će politička situacija omogućiti da se uskoro formira vlada

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić tijekom posljednjeg dana posjeta Bruxellesu sastao se s šefom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom s kojim je razgovarao o razvoju događaja na Balkanu.

Nakon sastanka, Poettering je izjavio kako su pregovori o pristupanju koje je vodio Ivo Sanader napredovali kazavši kako se nada da će politička situacija omogućiti da se uskoro formira vlada, tako da možemo nastaviti pregovore, kaže šef Europskog parlamenta.

Ponovio je kako se nada da će Europski parlament u ovom sazivu moći dati pristanak na pristupni sporazum s Hrvatskom. Europski parlament, kojemu mandat istječe u lipnju 2009. godine, prvi ratificira pristupni sporazum, nakon čega kreće proces ratifikacije po zemljama članicama Europske unije.

Mesić je kazao kako je Poetteringa upoznao sa svojim pogledima na događaje u regiji, s izbornim procesom i reformama provedenim u Hrvatskoj. "Upoznao sam ga sa svojim pogledima na događaje u regiji, s onim što radimo u Hrvatskoj, koje reforme smo proveli i koje još moramo provesti. Također sam ga upoznao s procesom formiranja vlade, s izbornim procesom koji je proveden u najboljim demokratskim tradicijama", rekao je Mesić dodavši da je Poetteringu rekao da će Hrvatska nastaviti sa svojom proeuropskom politikom i s politikom dobrosusjedstva.

Mesić je razgovarao i s predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom te s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. Uz Poetteringa, predsjednik je razgovarao i s predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom o bilateralnim odnosima između EU-a i Hrvatske, te o stanju u regiji.

Solana je nakon razgovora kazao kako pristupni pregovori s Hrvatskom idu dobrom brzinom te je izrazio nadu da će oni biti nastavljeni u dobrom ritmu kako bi Hrvatska bila što bliže EU-u. Dodao je da je s hrvatskim predsjednikom razgovarao i o održavanju stabilnosti u regiji. Predsjednik je rekao da je Hrvatska spremna provesti preostale reforme i dovršiti ih iduće godine, kako bi bila spremna za ulazak u EU.

Govoreći o stanju u regiji, Mesić je posebno istaknuo važnost činjenice da službeni predstavnici Srbije stalno ističu da neće primjenjivati silu, ma kakvo se rješenje za Kosovo donese. "Uz sve prijedloge u vezi s kosovskim pitanjem, možda je najvažnije da službeni predstavnici Srbije uvijek tvrde da neće primijeniti silu kakvo god se rješenje donese, a to je važno za nastavak razgovora", kazao je Mesić.

Što se tiče ZERP-a, Mesić je najavio da će se za to naći rješenje s kojim će biti zadovoljne sve strane. ''To će rješenje pronaći nova hrvatska vlada koja će biti formirana prije kraja godine'', rekao Mesić nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom. "Zemlja može biti prihvaćena samo onda ako se drži određenih ugovora, principa, a Hrvatska se drži principa - pacta sunt servanda - i mi ćemo naći rješenje", istaknuo je Mesić.

Rehn je izjavio da je pozvao Hrvatsku da se suzdrži od primjene te zone, koja bi se po odluci Hrvatskog sabora trebala početi primjenjivati od 1. siječnja 2008. godine i za zemlje članice EU-a.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika