06.12.2007. / 14:17

Autor: Katarina Zorić

FORMIRANJE VLASTI

Mesić: "Potpisi nisu jedni dokaz da netko ima većinu"

"Osim potpisa, dokaz može biti da se može potpisati koalicijski sporazum ili da se dovede onoga tko daje svoj glas pa kaže evo ga tu je. Što mi treba potpisati kad ja njih sve poznam", rekao je Mesić...

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da dokaz za većinu zastupnika u Hrvatskom saboru ne moraju nužno biti njihovi potpisi nego da se može i na drugi način dokazati da netko ima većinu zastupnika.

Upitan za komentar jučerašnje izjave predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji je rekao da predsjedniku ne treba nositi nikakve potpise nego da mu je dovoljno jamčiti, Mesić je rekao da potpisi nigdje nisu propisani.

"Nigdje nije propisano da bilo tko donosi bilo kakve potpise nego predsjednika treba uvjeriti. Dakle postoje dokazi, nije to jedino potpis, u kojima on mora doći do saznanja da onaj tko ima dokaze ima i većinu", rekao je Mesić novinarima nakon predstavljanja barometra korupcije Transparency Internationala za 2007..

"Osim potpisa, dokaz može biti da se može potpisati koalicijski sporazum ili da se dovede onoga tko daje svoj glas pa kaže evo ga tu je. Što mi treba potpisati kad ja njih sve poznam", rekao je Mesić.

Na upit novinara o mogućnosti da bi se pitanje ZERP-a uskadilo tako da bi Vlada na kraju proglasila ekološki, a ne ribolovni pojas, Mesić je rekao da ne zna pojedinosti. No, naglasio je da Hrvatska mora napraviti kompromisno rješenje kako bi bili zadovoljeni naši interesi i da zadovoljimo Europu.

Mesić je rekao da će se ulaskom Hrvatske u EU na drugi način utvrđivati ribolovne kvote i pitanje zaštite te da treba taj dio premostiti kompromisno dok ne uđemo u EU.

Nadam se da ćemo doći do konsenzusa jer ne bi bilo dobro da sa susjedima zaoštravamo maksimalno niti da radimo nešto na svoju štetu te moramo ostaviti otvorena vrata da možemo računati na potporu zemalja EU-a da nas prime u svoj klub, rekao je Mesić.

Odgvarajući na upit postoji li mogućnost da se odgađanjem sastavljanja vlade izbjegne odgovornost oko ZERP-a, Mesić je upitao zašto bi se odgađalo sastavljanje Vlade i dodao da će sve biti u granicama hrvatskog Ustava i zakona.

Ustvrdio je da se ništa nije dogodilo što bi upućivalo na nekakvu radnju koja nije predviđena zakonom.

Predsjednik je naveo primjer Belgije u kojoj nekoliko mjeseci nema vlade, a nitko se ne buni jer je to kod njih u skladu sa zakonom. No, kazao je da je on u Hrvatskoj bio prozivan.

"Kod nas su bile velike prozivke, mene su prozivali, pa su neki čak pisali pisma i pozivaju me na odgovornost, ali jedino što nisu učinili - nisu pročitali hrvatski Ustav, gdje piše da predsjednik nakon konzultacija mandat daje onome tko dokaže da ima većinu ukupnog broja zastupnika" rekao je Mesić.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika